24sata

Houdini je rođendan slavio 6. travnja zbog - majke

-

1932. godine. Kao mladić bio je šegrt kod jednog bravara, a neko vrijeme nastupao je i u cirkusu na trapezu. Od 1892. nastupao je u New Yorku kao iluzionist. Supruga Wilhelmina Rahner, odnosno Beatrice Houdini, bila mu je asistentic­a u nastupima. Svjetsku slavu stekao je u fascinantn­im nastupima u kojima se spašavao iz nemogućih situacija. Svoj najpoznati­ji pothvat izveo je u kolovozu 1926. kad je proveo 91 minutu zarobljen pod vodom, u željeznom lijesu teškom 320 kilograma, u kojem je skoro zaspao jer mu je bilo nesnosno vruće.

6. travnja 1974. pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije s pjesmom “Waterloo”, čime je počela njihova međunarodn­a karijera. Osnovali su je u Stockholmu 1972. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad, a naziv grupe je akronim od prvog slova svakog od njihovih imena. Novi uspjeh ABBA je postigla s pjesmom “SOS”, a još veći 1975., kad je singl “Mamma Mia” postao hit u Velikoj Britaniji. Švedska grupa prodala je oko 385 milijuna ploča širom svijeta, a članovi su se razišli 1982. godine.

Grupa ABBA

Na današnji dan, 6. travnja 1896.

godine, u Ateni su otvorene ljetne Olimpijske igre - prve međunarodn­e Olimpijske igre modernog doba. Na njima su održana 43 sportska natjecanja u devet različitih sportova među kojima su tenis, atletika, biciklizam, streljaštv­o, mačevanje, plivanje, gimnastika, hrvanje te dizanje utega. Program je predviđao još i jedrenje te veslanje, koji na kraju bivaju otkazani zbog vremenskih uvjeta i nedostatka odgovaraju­ćeg broja jedrilica. Sudjeloval­o je 14 zemalja i 241 sportaš. Na otvaranju je bilo oko 80.000 gledatelja koji su uživali u 9 bendova i 150 pjevača. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia