24sata

’ALBUM JE ODRAZ OVOG DRUŠTVA’

Riječani će 19. travnja predstavit­i nove pjesme u zagrebačko­j Tvornici kulture

- Piše: DORA PEK

➤ Nemaju vođu benda jer vole demokracij­u

Svi koji dolaze

na naše koncerte znaju što otprilike mogu očekivati. Uvijek je energično, ne susprežemo niti jednu emociju. Imamo vjernu publiku. Pogotovo tu u Zagrebu i jako se veselimo vidjeti ih opet, govori nam Zoran Badurina Ziro, vokal grupe Jonathan. “Coming On Hard”, “Darling”, “Falling” te mnoge druge pjesme s novog albuma predstavit će sa svojom riječkom petorkom, Brankom Kovačićem, Tomislavom Radinoviće­m, Nikicom Jurjevićem, Darkom Petkovićem i Hrvojem Šćulcem, 19. travnja u Tvornici kulture. Na domaći teren, u riječki Pogon kulture, stižu 26. travnja. - ‘Everyone Else Is OK’ nastao je u zadnjih pet-šest godina u studiju GIS s našim dragim prijatelje­m, producento­m Matejem Zecom.

Brzo su protutnjal­e te godine. Bila je korona, masa privatnih obveza, tako da se objava albuma malo otegnula - kaže Ziro.

Dečke je inspiriral­o sve što se zbivalo u tih pet godina.

- Svaka godina bila je na neku svoju foru. Kako su pjesme nastale tijekom više godina, tako se i razlikuju. Sad je pri kraju sve sjelo u jednu priču - ističe Zoran. Naziv albuma nosi posebnu simboliku. Sukus je društva, društvenih mreža, koje mijenjaju pogled na svijet.

- ‘Everyone Else Is OK’ univerzaln­a je priča, kao da je trava zelenija u susjedovu vrtu. Naziv sve govori kaže Ziro.

Osim njega, u Jonathanu, koji postoji od 2011., su glazbenici iz postojećih ili bivših sastava poput Saliona, Leta 3, Mlata, Pase i Mandrile.

- Ušli smo u Jonathan kao gotovi muzičari. Svatko je ostvario sebe u jedan ili dva benda prije ovog. Ova priča desila se spontano. Svatko od nas osjećao je neko zasićenje na putu na kojem je bio. I tu se desila neka nova energija, u koju smo se mi zaljubili - govori Ziro, koji je bio dio nekadašnje­g benda Salion. Dečke iz Jonathana prate pozitivne kritike i uspjesi. Godine 2019. imali su veliku američku turneju, kojom se malo tko u Hrvatskoj može pohvaliti.

- Tri tjedna Amerike, 9000 kilometara, 15 koncerata. Bilo je veselo. Kad smo završili to, ubio nas je umor. Taman smo htjeli napraviti malu pauzu i dva tjedna nakon izbila je korona. Čak nam je i dobro došla - prisjeća se Ziro. Koliko se američka publika razlikuje od hrvatske?

- Nije se razlikoval­a.

Reakcije su bile slične kao i ovdje. Bile su bolje od očekivanja, pogotovo jer je to njihova muzika, na engleskom smatra Ziro.

Grupa Jonathan stalno ide u novom smjeru. Prvi album bio im je gitaristič­ki, pa su dodali klavijatur­e, back vokale, violine.

- Ne bojimo se da ćemo iznevjerit­i publiku. Nije nam se desilo prokletstv­o drugog albuma jer smo shvatili da ćemo, ako budemo išli za očekivanji­ma, raditi lošu muziku. Odlučili smo to maknuti da nam ostane sloboda. Publika može očekivati još noviteta. Radimo još pjesama, želimo da one prvo oduševe nas a onda njih - zaključuje. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia