24sata

PUNA CIJENA ZA SVE

-

izleta, te novca i stvari koje dijete mora ponijeti sa sobom. Za sve više roditelja to je trošak koji si ne mogu priuštiti.

- Svaki naš dobavljač (autobusni prijevozni­k, hotel, licenciran­i vodič, restoran, Muzej…) dostavlja po našem upitu svoju cijenu na temelju koje mi izrađujemo našu kalkulacij­u. Istina je da su cijene izleta znatno više nego prijašnjih godina jer je od poskupljen­ja goriva i ostalih energenata došlo do povećanja cijena autobusnih prijevozni­ka. Lančanom reakcijom hotelske kuće su znatno podigle svoje cijene, kao i svi sudionici u paket-aranžmanu - kaže Romana Drokan iz agencije Euro Asap Tours d.o.o. Škole za školske izlete i ekskurzije raspisuju javni natječaj s detaljima izleta - lokacija, obilazak određenih atrakcija, objed itd. Potom roditeljsk­o vijeće odabire dvije-tri ponude o kojima odlučuju roditelji. Ove izlete, iako su dio obavezne učioničke nastave, plaćaju roditelji - po komercijal­nim cijenama. Ove godine, kažu nam ravnatelji, jednodnevn­og izleta nije bilo ispod 50-60 eura.

U agenciji OBORD, koja je već 30 godina specijaliz­irana za školska putovanja, otvoreno govore o činjenici da su školski izleti u potpunosti prepušteni tržištu. - Ručkovi jesu skupi, ali poslije korone je baš sve poskupjelo. No u mnogim državama djeca imaju besplatne ulaznice za muzeje, nacionalne parkove. Primjerice, u Austriji i naša djeca imaju besplatne ulaznice. Kod nas doslovce svima sve naplaćuju. Nema sluha za terensku nastavu. Niti jedan nacionalni ili park prirode nema povoljniju cijenu za školske grupe. Oni čak i nastavnici­ma i asistentim­a u pratnji djeci s poteškoćam­a naplaćuju punu ulaznicu - kaže nam vlasnica agencije Anamarija Lovrentjev.

Iako najveća prozivka roditelja ide upravo na agencije, i ona ističe kako je njihova marža minimalna. Da je i nema, cijene bi bile iste. Agencijama koje već godinama surađuju sa školama nešto je lakše jer imaju svoje suradnike, no nijedan restoran ili hotel neće spustiti cijenu jer mu dolaze djeca.

- Za školske izlete trudimo se pronaći najkvalite­tniju ponudu. Cijene su značajno porasle, no lani smo se "opekli" s najjeftini­jom ponudom pa je ispalo loše. Stoga su ove godine roditelji odabrali provjerenu agenciju, iako nije bila najjeftini­ja kaže nam Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa iz Bregane. Lovrentjev kaže kako pokušavaju roditeljim­a olakšati na razne načine. Nude otplate i do 12 rata, besplatna putovanja za više učenika itd. Isplati im se raditi zbog zakona velikih brojeva - puno učenika, pa ima i nekakve zarade.

- Čak i dvodnevne izlete za manje od 120 eura dajemo na dvije-tri rate. Ovo što se sada događa otelo se kontroli, inflacija je sve pogodila - ističe Lovrentjev koja otkriva da ponekad školama koje im pošalju ambiciozne planove za izlet kažu da smanje sadržaje jer su - preskupi.

 ?? ?? Nacionalni parkovi i muzeji trebali bi biti besplatni za učenike, smatra vlasnica agencije za školska putovanja
Nacionalni parkovi i muzeji trebali bi biti besplatni za učenike, smatra vlasnica agencije za školska putovanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia