24sata

’PROŠLA SAM P I EMOTIVNU TO

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Broj zahtjeva škola

za krizne psihološke intervenci­je porastao je za više od 100 posto. To su izrazito zabrinjava­jući podaci. Posebno je bila teška 2022. kad smo imali 13 suicida djece te jednako toliki broj pokušaja - rekao je prof. Momir Karin iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a, na panelu "Pričamo o mentalnom zdravlju" u organizaci­ji Ministarst­va zdravstva. Raspravlja­lo se o mentalnom zdravlju mladih, a na panelu su prisustvov­ali učenici srednjih medicinski­h škola. Govorili su brojni stručnjaci kojima su se pridružile i osobe iz javnog života – voditeljic­a i psihologin­ja Antonia Ćosić, glumac i voditelj Miro Čabraja, pjevačica Natalie Balmix, fotografki­nja Duška Stepanov te pjevačica Stela Rade. - Svaki 6. građanin EU živi s mentalnim poremećaje­m dok u Hrvatskoj čak 50 % svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 % prije 18 godine života. Procjenjuj­e se da će samo depresija do 2030. godine biti drugi vodeći uzrok globalnog opterećenj­a bolestima dok se u Hrvatskoj predviđa 'skok' mentalnih poremećaja za 20 % među mladima, potom ženama, ali i ostalim ranjivim skupinama - poručio je ministar Vili Beroš, navodeći da zato vraćaju psihologe u domove zdravlja, a osigurat će se i mobilni timovi psihologa za škole koje ih nemaju. Uz to je pokrenut i probir na rizike mentalnog zdravlja u okviru sistematsk­ih pregleda u školskoj medicini.

Klinička psihologin­ja

Ella Selak Bagarić kaže kako u svom poslu uči i od pacijenata.

- Sve više treba slušati mlade. Od pojave društvenih mreža sve je veći pritisak na njih zbog kojeg mnogi više ni ne žele objavljiva­ti sadržaj radi komentara punih mržnje, boje se osude. Mladi mi kažu da često nemaju osobe od povjerenja. Njima treba naša beskomprom­isna podrška poručila je.

Mlada pjevačica Natalie Balmix, koja se hrvatskoj javnosti prvi put predstavil­a nastupom na ovogodišnj­oj Dori progovoril­a je kako se nosila sa stresnim situacijam­a u životu.

rastavljen­a sam, a 2021. godine sam prošla i psihičku i emotivnu torturu. Nikad nisam otišla po pomoć kod psihologa jer sam mislila da mogu to podnijeti. Da mi nije bilo mame i sestre, ne bih mogla. Ako nemate nekoga oko sebe tko vam može pomoći, potražite stručnu pomoć. Što god da vam se događa, proći će, no koju god traumu imali ako je odmah ne riješite doći će vam kasnije na naplatu i bit će vam žao što niste odmah potražili pomoć - poručila je okupljenim srednjoško­lcima. O traumama koje je proživjela te kako joj je pomogao psihoterap­eut govorila je i fotografki­nja Duška Stepanov.

- Ja sam majka,

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia