24sata

Prvi na Titanicu uočio ledenjak. Mislio je da će ga okriviti

- Piše: EMA KRSTIĆ

Glumac

John Wilkes Booth upucao je i usmrtio predsjedni­ka SAD-a Abrahama Lincolna

14. travnja 1865. godine. Sve se odvilo tijekom predstave na kojoj je predsjedni­k bio sa suprugom u kazalištu Ford u Washington­u. Atentat se odvio pet dana nakon završetka Američkoga građanskog rata.

Bilo je 22.15 kad se ušuljao u privatnu ložu u kojoj je bio Lincoln. Ispalio je hitac ravno u njegov potiljak. U loži je bio i časnik Rathbone, koji je nasrnuo na Bootha, a ovaj ga je ranio nožem i skočio na pozornicu.

- Tako prolaze tirani - vikao je, a publika je isprva mislila da je sve dio predstave. Kad je Lincolnova supruga vrisnula, shvatili su da je ipak riječ o incidentu. U međuvremen­u je Booth uspio pobjeći iz kazališta. Sprovod je bio 21. travnja, a došlo je desetak tisuća ljudi. Kako je Booth bio poznati glumac, potraga je odmah krenula. To je bila jedna od najvećih u povijesti. Pronašli su ga za pet dana te je upucan. Posljednja riječ bila mu je: "Beskorisno".

14. travnja 1912. godine nasred Atlantskog oceana bilo je tiho i hladno. Dežurni mornar na "nepotopivo­m" Titanicu, Frederick Fleet (24), kroz blagu izmaglicu uočio je ledenjak. Odmah je podigao slušalicu, nazvao časnika palube i vikao "Ledenjak, ledenjak, ledenjak je ispred nas". Iako su ga pokušali zaustaviti, Titanic je udario u santu leda. Potonuo je 2 sata i 40 minuta poslije udarca. Poginulo je više od 1500 ljudi, ali ih je više od sedam stotina preživjelo. Mornar Fred koji je prvi uočio santu leda uspio se spasiti. Bojao se da će ga okriviti. Kanije je služio na drugim

U noći

Iako su ga pokušali zaustaviti, Titanic je udario u santu leda. Potonuo je 2 sata i 40 minuta poslije udarca brodovima, oženio se i dobio kćer. Žena mu se razboljela, a nakon što je umrla, Fred je počinio samoubojst­vo 1965. godine. Pokopan je na neoznačeno­m grobu na groblju Hollybrook u Southampto­nu, no 1993. su američko i britansko društvo "Titanic" održali ceremoniju i označili njegovo posljednje počivališt­e, piše Hampshire Constabula­ry History Society. Dana 14. travnja 1759. godine preminuo je George Friedrich Händel, njemački skladatelj. Bio je poznat po svojim oratorijim­a i operama. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia