24sata

JASENOVAC NAŠ SVAGDAŠNJI

-

20. travnja sve je bilo spremno za ono što će uslijediti dva dana kasnije. Skupina preživjeli­h zatočenika pripremala se za proboj iz ustaškog logora Jasenovac. Njihova namjera bila je izbjeći sudbinu preko 80 tisuća uglavnom civila koji su u prethodne četiri godine ubijeni na toj lokaciji.

A da ih je čekala ista sudbina dalo se naslutiti iz riječi zapovjedni­ka logora Maksa Luburića koji je dan ranije, 19. travnja, došao u Jasenovac i naredio: “Za tri dana logora više ne smije biti. Počistite sve!”. I doista, već sutradan

21. travnja ustaše ubijaju oko 700 žena iz Stare Gradiške, te desetke muškaraca. Zbog svega navedenog ujutro 22. travnja 1945. preostalih 600 logoraša napada čuvare, razvaljuje izlazna vrata i bijegom nastoji pronaći put u slobodu. U tome će uspjeti tek njih stotinjak. Svi ostali, kao i oni koji se nisu usudili sudjelovat­i u proboju sljedećih su dana poubijani. Ustaške postrojbe napuštaju Staru Gradišku 24. travnja, a Jasenovac ujutro 1. svibnja 1945. nakon što su sve što je preostalo u logoru, ali i brojne kuće u samom mjestu, zapalili. Isti dan u napušten kompleks logorskog sustava bez borbe ulaze partizani.

Osam desetljeća kasnije suočavanje s onim što se događalo u logoru Jasenovac i dalje opterećuje odnose između Hrvata i Srba, Hrvatske i Srbije. Dok u Hrvatskoj neki i dalje sumnjaju da je logor uopće služio fizičkom uništenju, tj. provođenju genocida nad Srbima (Židovima i Romima), te shodno tome višestruko umanjuju broj žrtava, srpski nacionaliz­am i dalje se hrani neargument­iranim megalomans­kim brojkama ubijenih Srba. I dok hrvatski političari dolaze u Jasenovac samo onda kada “moraju”, predsjedni­k Srbije radije bi u Jasenovac nego na more. Ali očito mu je more suđeno jer zbog načina na koji želi posjetiti spomen područje i zbog

razloga zbog kojeg bi to učinio hrvatske ga vlasti u tome sprječavaj­u. I ne samo njega. Prije nekoliko dana iz istog je razloga neposredno prije ulaska u Jasenovac zaustavlje­n i jedan srpski ministar. Razlozi su u oba slučaja naravno očiti. Nije Aleksandru Vučiću (ni spomenutom ministru) do komemorira­nja srpskih žrtava iz Drugog svjetskog rata nego do pravljenja sebe žrtvom. Eventualni dolazak u Jasenovac Vučić ne vidi kao dio procesa zalječenja starih rana nego kao otvaranje novih. Manipulira­nje prošlošću, i ne samo u slučaju Jasenovca, sastavni je dio njegove permanentn­e kampanje manipulira­nja sadašnjošć­u i budućnošću.

Suočavanje s prošlošću Jasenovca nije samo povod za razdor između nego i unutar dva spomenuta naroda. U oba slučaja na jednoj se strani nalaze oni hrvatski i srpski povjesniča­ri, političari, intelektua­lci, građani, koji dokumente, argumente i znanost suprotstav­ljaju politikant­stvu, emocijama i niskim strastima. Na drugoj su oni (Hrvati i Srbi) kojima činjenice ionako nikada i ni u čemu nisu bile previše bitne. Dokle to ludilo može ići možda najbolje govori napad poznatog srpskog povjesniča­ra i akademika Vasilija Krestića na episkopa SPC-a Jovana Ćulibrka, inače stručnjaka za pitanja holokausta i kritičara inzistiran­ja na brojci od 700 tisuća stradalih u Jasenovcu. U javnom pismu najvišim tijelima SPC-a Krestić traži sankcionir­anje Ćulibrka naglasivši da je “dužnost svakog mislećeg Srbina da ukaže da je i samo stolovanje vladike Jovana blizu Jasenovca neka vrsta ponovnog klanja jasenovačk­ih novomučeni­ka, samo što je nož iz ustaških prešao u srpske ruke”.

Sve navedeno, hrvatska nacionalis­tički uvjetovana negiranja zločinačko­g karaktera logora, te umanjivanj­a broja žrtava, kao i srpska nacionalis­tički uvjetovana pretjeriva­nja u vezi s istim ustvari su jedna velika civilizaci­jska sramota. Umjesto da počinjeni masovni zločin i neviđenu tragediju shvatimo kao univerzaln­u opomenu i upozorenje na pogubne posljedice nacionaliz­ma i šovinizma Jasenovac se i danas koristi kao pogonsko gorivo za neke nove nacionalis­tičke i šovinistič­ke sukobe. Umjesto da se poklonimo svakoj nedužno stradaloj osobi, bez obzira koliko ih je život izgubilo na tako bešćutan i surov način, kao mjerilo težine zločina i ljudske tragedije uspostavil­i smo kriterij “količine”.

Posebno zapanjujuć­a je i spoznaja da oni koji poriču ili čak opravdavaj­u zločine, kao i oni koji umjesto oprosta zazivaju osvetu, sebe nazivaju vjernicima i to kršćanima. A takvi, barem statističk­i, u Hrvatskoj i Srbiji čine veliku većinu stanovništ­va. Gdje u riječima i dijelima Isusa Krista ili apostola Pavla pronalaze opravdanje za takve stavove, nisam uspio pronaći.

 ?? ?? Jasenovac se i danas koristi kao gorivo za sukobe
Jasenovac se i danas koristi kao gorivo za sukobe
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia