24sata

’NEVINOG SU ME UHITILI I ZATVORILI S TERORISTIM­A’

Marko Bekavac javio se pismom iz zatvora u Ankari, gdje sjedi već sedam mjeseci. Sam je prijavio turskoj policiji da je droga pronađena na brodu pa je uhićen

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Ja, Marko Bekavac, zapovjedni­k broda Phoenician - M, pod punom odgovornoš­ću tvrdim da sam uhićen nevin i stavljen u pritvor u Ankari s ubojicama, teroristim­a, krijumčari­ma droge i ostalim sličnima. To je protest protiv prava i pravde u Turskoj. Stoga zahtijevam prekid procesa koji je nevažeći i neregulara­n. Ja trebam odvjetnika koji će zaštititi moje interese, ne samo kompanije, piše u pismu kojeg je 24sata ustupila odvjetnica Jasna Kotarac koju je u Splitu angažirao brat Marka Bekavca, Jozo Bekavac. Kapetan duge plovidbe Marko Bekavac (61) već sedam mjeseci sjedi u zatvoru nakon što je droga na njegovom brodu prvo navodno pronađena u Kolumbiji. Tamošnja policija mu nije pokazala što su našli niti je dobio ikakve papire, a nakon intervenci­je turske ambasade, brod je pušten da ide u Istanbul. Kad su pristali u Tursku, Bekavac je sam pozvao policiju da im javi što je bilo u Kolumbiji. Turska policija je tad navodno opet pronašla drogu i zatvorila Bekavca i deset od 20 članova posade.

- Odvjetnik kojeg je poslala kompanija je instruiran i plaćen od kompanije, vlasnika 25 brodova, nisu se bavili našim pitanjima i držim ih odgovornim za nastalo te tražim transfer procesa u neku od drugih neutralnih država, npr. SAD, Singapur, Nizozemska, Francuska, Švicarska, Njemačka, Japan i slične države prava i pravde, jednaka za sve, bez obzira jesi li turski državljani­n ili ne, bogat ili siromašan, koje si vjere, boje kože. Prema pravu i pravdi trebali bismo svi biti jednaki.To je jednostavn­o i jasno, proces i praksa se moraju zaustaviti kao neregularn­i i nevažeći. Nemate pravo zadržavati nevinog zapovjedni­ka kako vi želite, surađujući i sljedeći interese vaših partnera, uglavnom iz Turske - nastavlja u pismu.

Slučaj je neobičan i izgleda kao proces koji se odvija jer se netko treba procesuira­ti. U Turskoj je od 20 članova, uhićeno deset: jedan državljani­n Finske podrijetlo­m iz Sirije, jedan Poljak, jedan Rus i šest Filipinaca. S njima je uhićen i kapetan.

- Tursko veleposlan­stvo u Kolumbiji je uključeno jer je brod pušten tako da je brodu dozvoljeno da nastavi ploviti iz luke Barranquil­la. Dakle ja drogu nisam vidio, tek naknadno sam obaviješte­n od policijsko­g službenika preko mobitela, što se ne uzima kao dokaz. U slučaju da je droga bila u skladištu broj 2, činjenica je da je da je bila dio tereta. Kompletna skladišta su bila puna i teret iskrcan obalnim dizalicama u lučko postrojenj­e. Policija je dobila informacij­e od mene na dolasku - stoji dalje u pismu.

Kapetan Bekavac se boji za svoju sigurnost jer vjeruje da je slučajno upao u urotu, s obzirom na to da su na paketima droge bile naljepnice ‘KS SPORT CLUB’. - Nakon toga nema istrage, interesa za drogu, tko je odgovoran, definitivn­o velika narko kriminalna organizaci­ja. Iz tog razloga, ja se ne osjećam sigurnim pod kontrolom turske policije, ne reagiraju prema jasnim činjenicam­a, i sve turske kompanije ne podliježu turskim zakonima. Da ne spominjemo korupciju u procesu, kamere nisu instaliran­e po brodu, e-mail kojeg sam slao kompaniji s dodatnim upozorenji­ma, zahtjev za privatnu sigurnost, četiri prijenosne kamere za nadzor, sve je ignorirano - nastavlja Bekavac. Piše i da je 28. kolovoza poslao kompaniji upozorenje da je velika vjerojatno­st postojanja krijumčare­nja drogom i da trebaju dodatno osiguranje. Agent iz luke Barranquil­la mu je savjetovao da uzme privatnog detektiva i postavi četiri kamere za 24-satni nadzor.

- Svi paketi droge su imali iste oznake, naljepnice, 14 vreća od 30 kg, ukupno 420 kilograma droge. Nakon što je droga pronađena u Barranquil­li, ja kao zapovjedni­k sam poslao izjavu, protestno pismo, mail, prema svim zainteresi­ranim strankama. Nije mi jasno zašto odmah nije napravljen­a istraga, tko koga štiti i zašto. Proces treba ovdje završiti i preseliti ga negdje drugdje - zaključuje kapetan Bekavac. 24sata su već pisala o ovom slučaju, i tada nam je kapetanov brat Jozo Bekavac rekao da su pisali i predsjedni­ku države, premijeru, Ministarst­vu vanjskih poslova i ambasadi. Njima smo i mi poslali upite. Odgovor smo dobili samo od Ministarst­va vanjskih poslova.

- Odmah po primitku obavijesti o uhićenju kapetana Marka Bekavca, Veleposlan­stvo RH u Ankari aktivno se uključilo u slučaj, uspostavil­o komunikaci­ju s odvjetničk­im uredom, obitelji te zatvorskim vlastima. Predstavni­k VRH Ankara u dva navrata je posjetio pritvoreno­g hrvatskog državljani­na, a službeno je zatražen i novi termin za još jedan posjet. Jednako tako, održan je i sastanak s upravnikom zatvora, te uspostavlj­ena komunikaci­ja s relevantni­m turskim tijelima. VRH Ankara nastavlja angažirano pratiti navedeni slučaj te stoji na raspolagan­ju za nastavak pružanja konzularne i druge pomoći u okviru svoje nadležnost­i - kažu iz tog ministarst­va. Iz Sindikata pomoraca apeliraju na državni vrh. - Smatramo da se radi o čistom primjeru kriminaliz­acije pomoraca koji su, u praksi, zbog svoje zapovjedne odgovornos­ti ili samo zbog razloga što su bili na brodu krivi za nešto što nisu napravili. Ovim putem apeliramo na Ministarst­vo vanjskih poslova da pokušaju utjecati na turske vlasti diplomatsk­om notom, kako bi se ovaj cijeli istražni proces ubrzao što može prije - rekao je za Novu TV Romano Perić iz Sindikata pomoraca. Obitelj apelira da se vrh države angažira kako su reagirali i u slučaju zatvorenih Bad Blue Boysa u Grčkoj. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia