24sata

AJMO PO LOVU U EUROPU

Po broju glasova na netom završenim parlamenta­rnim izborima, u Europski parlament HDZ bi mogao poslati petero, SDP četvero, a DP, Most i Možemo po jednog zastupnika

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Hrvatska je tek završila

parlamenta­rne izbore i još nema novu vladu, ali već 9. lipnja ćemo ponovno na birališta. Između 300 kandidata na 25 lista ćemo izabrati 12 naših zastupnika koji će nas predstavlj­ati u Europskom parlamentu. Europski parlament ima ukupno 705 zastupnika iz 27 zemalja, a najviše ih stiže iz Njemačke, njih 96.

HDZ je bio relativni pobjednik parlamenta­rnih izbora, a kako će tko proći na europskim? Zasad još nema anketa i istraživan­ja javnog mnijenja. Ali ako bi se broj dobivenih glasova po strankama na netom završenim parlamenta­rnim izborima preslikao na europske izbore, samo pet stranaka i koalicija će uspjeti prijeći izborni prag i osvojiti mandate. Zaključak je to analize Krešimira Macana, stručnjaka za odnose s javnošću i direktora agencije Manjgura. Ključna razlika je što je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, dok je na parlamenta­rnim bila podijeljen­a u 10 izbornih jedinica, te su dodatne zastupnike birali predstavni­ci manjina i dijaspora. Macan je zbrojio glasove koje su dobile pojedine stranke, te ih primijenio na pravila za europske izbore.

- Ako rezultate parlamenta­rnih izbora prebacimo korištenje­m D'Hondtove metode u moguće mandate na EU izborima rezultat je sljedeći: HDZ 5, SDP 4, Domovinski pokret 1, Možemo 1 i Most 1 mandat - stoji u analizi.

Iako je propisani izborni prag isti kao i na parlamenta­rnim izborima, pet posto, Macan upućuje da će primjenom D'Hondtove metode preračuna glasova u mandate, on biti visokih 6,48 posto. Dakle, to je minimum postotka glasova koja bi neka stranka ili koalicija trebala dobiti kako bi poslala svog predstavni­ka u Europski parlament. - Prag za preskakanj­e 12. mandata je visokih 6,48 posto. Dakle neće biti dovoljno prijeći izborni prag od pet posto, već osvojiti barem navedeni postotak. Ako se radi o izlaznosti od 29,85 posto kakva je bila na zadnjim EU izborima 2019. tada za 12. granični mandat treba oko 67.350 glasova, što daje šanse i nekim drugim listama poput one koju su složili IDS i manjine okupljene i oko EU parlamenta­rca Valtera Flegu i tada taj mandat gubi SDP - navedeno je u analizi.

IDE LI PLENKOVIĆ U EU?

Dakle, HDZ bi opet pobijedio, ali se razlika ne čini toliko značajna na osvojeni broj glasova naspram prvog konkurenta, SDP-a. HDZ je na izborima osvojio skoro 698.000 glasova u 10 izbornih jedinica, a bili su najjača lista u njih osam, dok je SDP-ova bila jača u dvije. Zbog preračunav­anja, razlika je na kraju 16 mandata iz hrvatskih jedinica, a kada se pridoda i dijaspora, razlika se penje na 19. SDP-ova kolacija je dobila skoro 539.000 glasova, a s tim 42 mandata. Možemo je na ovim izborima najveći tragičar jer im je najviše glasova propalo. Bili su u dvije jedinice iznad praga, ali ipak nisu dobili mandate. U dvije su bili blizu praga. Na kraju su ostvarili 10 mandata. Zato je važno mudro ići u strateške koalicije po izbornim jedinicama.

No, vratimo se na europske izbore. Izlaznost će svakako biti manja, a mi smo izračun mandata Manjgure povezali s licima na listama. Držali smo se poretka na listi, ali na kraju, umjesto imena koje navodimo, u Europski parlament može otići i netko drugi. To zavisi i od preferenci­jalnih glasova. Kandidat i s dna liste može preskočiti prvoga ako osvoji više preferenci­jalnih glasova, a konačni poredak na listi će također ovisiti o njima. Tko na kraju ode u Europski parlament, može računati na 10.075,18 eura bruto plaće, odnosno 7854 eura nakon plaćanja poreza i prireza. Ali ni to nije sve. Za svaki dan zasjedanja parlamenta, zastupnik dobiva i visoku dnevnicu od 350 eura ako je na sjednici. Za troškove svog ureda i asistente mu je osigurano dodatnih 4778 eura mjesečno. Kako se u Europskom parlamentu može dobro zaraditi, svjedoči i primjer Marijane Petir koja je kupila luksuzni stan u Zagrebu, a i bračni par Sinčić se ponovio u stan, te imanje s klijeti u Zagrebu. HDZ po ovom pretvaranj­u broja glasova u europske mandate osvaja pet mjesta u Europskom parlamentu. Nesumnjivo će najviše glasova na njihovoj listi dobiti premijer i predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković. Ali nije još sasvim

jasno hoće li on ići u neku europsku institucij­u ili ostaje u Hrvatskoj. Nakon Bilda, i ugledni Politico ga stavlja na listu potencijal­nih kandidata za predsjedni­ka Europske komisije umjesto Ursule von der Leyen. Ali tko će dati predsjedni­ka komisije, ovisi i o izborima. Za funkciju u Europskoj komisiji nije potreban mandat na izborima, ali jeste primjerice za predsjedni­ka parlamenta. Plenković ne može biti paralelno premijer, ministar ili zastupnik u Hrvatskoj i biti član Europskog parlamenta. Morat će odlučiti nakon izbora. Ako ne bude išao u parlament, zamijenit će ga netko s liste s najvećim brojem glasova.

Uz Plenkovića, još bi četiri mandata, po redoslijed­u liste, dobili Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler i Nikolina Brnjac. Ministrica turizma Nikolina Brnjac će se očito najviše morati pomučiti da zaista i izbori mandat. Preferenci­jalnim glasovima će joj prijetiti i sadašnji EU zastupnik Tomislav Sokol, ali i Marijana Petir koja je zadnja na listi i vodit će jaku osobnu kampanju. Petir i Brnjac su bile zajedno na listi za parlamenta­rne izbore, ministrica je osvojila 1360 glasova, a Petir dvostruko više. Za mandat će se boriti i dosadašnje zastupnice Željana Zovko i Sunčana Glavak.

RAT NA SDP-OVOJ LISTI

Ali puno veći rat preferenci­jalnim glasovima se očekuje na SDP-ovoj listi. Preračunav­anjem broja glasova s parlamenta­rnih u europske izbore, oni bi osvojili četiri mandata. Po redoslijed­u na listi, tako bi u Europskom parlamentu završili Biljana Borzan, Predrag Matić Fred, Romana Jerković Kraljić i Marko Vešligaj. Jerković Kraljić je i sada euro zastupnica, iako manje poznata od svojih kolega. Vešligaj je uspješni gradonačel­nik Pregrade, ali slabo poznat na nacionalno­j sceni. A to je važno kada je Hrvatska jedna izborna jedinica. Za očekivati je zato da će nekog od njih sa zadnjeg mjesta preskočiti Tonino Picula, a iz sredine liste se za glasove bore i Dalija Orešković te Bojan Glavašević.

Kod Domovinsko­g pokreta i Možemo je stvar prilično jasna. Iako listu Domovinsko­g pokreta nosi šef Ivan Penava, dogovor je da u EU parlament ide Stjepo Bartulica. Osim Stipe Mlinarića, Bartulicu i nema tko ugroziti. Kod Možemo je dogovor da u slučaju prolaska i osvajanja jednog mandata, u Bruxelles i Strasbourg ide prvi na listi, Gordan Bosanac.

Most je već preživio dramu s raskolom i listu ne nosi Marija Selak Raspudić. Umjesto nje je Božo Petrov koji ima najveću šansu osvojiti najviše preferenci­jalnih glasova, ali mu prijeti Marin Miletić. Dosadašnji EU zastupnik Valter Flego iz IDS-a je na listi 10 stranaka, ali prema ovom preračunu glasova, mandat mu nije siguran. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia