24sata

INU? ŠEF SABORA JANDROKOVI­Ć...

-

san - kaže nam sugovornik upućen u pregovore.

To nam je potvrđeno

i od izvora iz Domovinsko­g pokreta koji još čekaju zauzimanje konačnih stavova na svojim stranačkim tijelima o pregovorim­a s HDZ-om. Odluku o podršci Jandrokovi­ću trebaju donijeti predsjedni­štvo i glavni odbor stranke.

- Protiv Jandrokovi­ća nemamo ništa, ali ostalo nismo dogovorili - kaže nam sugovornik iz te stranke.

I još jedan HDZ-ovac nam je potvrdio da sve ide u dobrom smjeru.

- Sve zavisi kada će Milanović sazvati sjednicu Sabora i hoće li se tada odlučivati samo o predsjedni­ku Sabora ili možda i o cijeloj vladi - kaže nam.

Sabor se konstituir­a izborom predsjedni­ka, a uvjet je da na sjednici bude većina izabranih zastupnika. Dakle, teoretski i ne treba 76 ruku, nego samo većina prisutnih. HDZ s partnerima i DP-om, ako ostane jedinstven, imaju 74 ruke. SDSS također podržava Jandrokovi­ća, kao i sve manjine. Po toj računici, predsjedni­k Sabora bi mogao biti izabran sa 82 glasa. To ne bi značilo da su DP i SDSS u koaliciji, ali očito bi HDZ napravio važan korak prema većini koja uključuje obje strane.

i sastanke s predstavni­cima manjina u četvrtak. Traže modalitet kako da i manjine, ali i DP koji ne želi sa SDSS-om ipak podupiru zajedničku vladu. Jedna od opcija je da HDZ potpiše posebne, odvojene sporazume. Ali to još nije gotovo. Podsjetimo, Milorad Pupovac, predsjedni­k SDSS-a je odgovorio da će njihova podrška vladi kroz Sabor ovisiti i tko će biti u vladi i koje politike će vlada zastupati prema manjinama. ■

HDZ je održao

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Pregovarač­ki tim Domovinsko­g pokreta
➤ Pregovarač­ki tim Domovinsko­g pokreta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia