24sata

HRABRO LETJELI 20 SATI DO ZAGREBA

Na Svjetskoj izložbi pasa na Zagrebačko­m velesajmu predstavit će se više od 25.000 pasa

- Piše: ALEN GALOVIĆ

Izuzetno smo

zadovoljni brojem prijavljen­ih pasa, tu je ovih dana na Svjetsku izložbu i popratne izložbe prijavljen­o više od 25.000 pasa, a izlagači su došli sa svih kontinenat­a, rekao je za 24sata predsjedni­k Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare. Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačko­m velesajmu, a izlagači su pristigli iz 80 -ak svjetskih zemalja, sa svih kontinenat­a. U Zagrebu su prvi put u povijesti predstavlj­eni i mongolski ovčari ili mongolski bankhari, pasmina koja do sad još nikad nije napustila granice svoje zemlje.

Prvog dana, u četvrtak, posjetitel­ji mogu uživati od 8 do 16 sati u velikom broju različitih ovčarskih i pastirskih pasa, ptičara i hrtova. U istom terminu u petak sudit će se i izlagati terijeri, goniči, retriveri, španijeli i psi za vodu. Subota je rezerviran­a za špiceve i primitivne pse, te za pse za pratnju i patuljaste pse, dok ćemo u nedjelju gledati pinčeve, šnaucere, molose, švicarske planinske i pastirske pse te jazavčare. Svaki dan od 16 do 19 sati birat će se najljepši psi po raznim kategorija­ma u paviljonu 5.

generalna tajnica Mongolske kinološke federacije, otkrila je za 24sata da su tri primjerka te jedinstven­e pasmine putovala 20 sati avionom do Zagreba. To su psi izuzetno stabilnog karaktera, neustrašiv­i čuvari stada ponašali su se u okruženju Svjetske izložbe na Zagrebačko­m velesajmu opušteno i zadovoljno kao da odmaraju u prostranim mongolskim stepama.

- Vrlo smo sretni da smo danas ovdje u Zagrebu, to je vrlo drevna pasmina, ona i dalje služi svojoj izvornoj namjeni, da čuva i upravlja sa stadima stoke u mongolskim stepama, pasmina bez problema preživljav­a i u ekstremnim vremenskim uvjetima. To je neustrašiv­a i vrlo oštra pasmina kada je na zadatku, na otvorenom, ali među ljudima, u zatvorenim prostorima, to su vrlo dragi i

Indra Batbayar,

➤ prijateljs­ki nastrojeni psi, kazala je Indra Batbayar.

Brojke svjetske

izložbe su zaista impresivne - od 24. do 28. travnja na Zagrebačko­m velesajmu će naši posjetitel­ji moći vidjeti 24.834 psa koji će se predstavit­i u gotovo 400 različitih pasmina. Svakako treba napomenuti da je najviše prijavljen­ih zlatnih retrivera, njih čak 252, a moći ćemo vidjeti i 235 francuskih buldoga, 224 njemačka patuljasta špica, 194 velška korgija pembruk i 192 sibirska haskija. Naravno, svjetskoj će se kinološkoj javnosti s ponosom predstavit­i i hrvatske autohtone pasmine - dalmatinsk­og psa, bosansko-hercegovač­kog-hrvatskog pastirskog psa tornjaka, istarskog kratkodlak­og i oštrodlako­g goniča, posavskog goniča, hrvatskog ovčara, te još uvijek međunarodn­o nepriznato­g malog međimursko­g psa - međija! ■

 ?? ?? Mongolski ovčari prvi su puta napustili granice svoje zemlje
Mongolski ovčari prvi su puta napustili granice svoje zemlje
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia