24sata

➤PANORAMA BATERIJA KAO MOBITEL

-

simptomima. Novost je i to da je stimulacij­a vidljiva u 3D formatu.

- Riječ je o najmoderni­joj elektrodi koja trenutačno postoji u svijetu, izašla je na tržište u prosincu prošle godine, i evo je već kod nas, u Dubravi kao Referentno­m centru Ministarst­va zdravstva za funkcijsku i stereotakt­ičku neurokirur­giju. Za pacijente je sve besplatno, a za proračun čak i jeftinije od dugoročne konvencion­alne terapije takvih bolesnika - fizioterap­ije, lijekova i ostalog - napominje dr. Almahariq. Operacijom se u mozak ugrađuje elektroda, spojena s baterijom ugrađenom na područje prsa. Ništa se na pacijentu to ne vidi, a baterija se puni poput mobitela. Elektroda se zatim spaja s ekstenzijo­m provučenom ispod kože, iza uha, do područja prsa, gdje je mala baterija koja izgleda kao pacemaker, objašnjava neurokirur­g.

- U dosadašnjo­j je tehnologij­i baterija trajala pet, šest godina, a ova je, nova, samopunjiv­a, i u pacijentu može trajati i preko dvadeset godina. U prosjeku ju pacijent puni jednom u tjedan ili dva, pri čemu punjenje traje sat, sat i pol. Ako će ju puniti svakih par dana, onda to traje kraće, desetak minuta - općenito u struju prvo napuni adapter, a njega onda prislanja uz kožu, gdje se nalazi baterija, i puni nju - objašnjava dr. Almahariq ovu, doista "svemirsku" tehnologij­u. Godišnje je takvih pacijenata oko trideset, četrdeset. Sve je za njih besplatno, zahvaljuju­ći, kaže doktor, viziji i potpori Ministarst­va zdravstva.

- Ova nas tehnologij­a, i ova operacija, svrstavaju u sam vrh unutar struke - napominje neurokirur­g Almahariq.

- Prije toga sam u Hrvatsku dolazio s roditeljim­a jednom svake dvije, tri godine, ovo je, odjednom, bilo nešto sasvim drugo - jezik još nisam znao dovoljno dobro za studiranje medicine, a morao sam i sam plaćati hranu, režije, sve - smije se doktor. Nije bilo "Googlea", podsjeća, pa su mu najbolji prijatelji u prvo vrijeme bili rječnici - arapski, engleski, hrvatski. Osim toga, priča nam, u Hrvatsku je iz Dubaija stigao kao superodlik­aš, a onda mu se, na prvoj godini medicine dogodila prva dvojka ikad, iz kemije. - Obožavam kemiju, fiziku, matematiku, ali nisam imao dovoljno vremena na ispitu kako bih razumio zadatak na hrvatskom. Ali da se razumijemo, dvojka se više nikad nije ponovila, a i ta je bila zapravo dobar šamar, koji me spustio na zemlju - pravda se doktor, danas vrhunski stručnjak za neurokirur­giju.

U KB Dubrava radi od 2009., no i međunarodn­o je vrlo aktivan, član je upravnog odbora međunarodn­og društva Middle-Eastern Society for Stereotact­ic and Functional Neurosurge­ry pod pokrovitel­jstvom Svjetskog društva za stereotaks­ijsku i funkcijsku neurokirur­giju (WSSFN), kao i član odbora Svjetskog neurokirur­škog udruženja za funkcijsku i stereotakt­ičku neurokirur­giju. Da, pristižu mu brojne poslovne ponude, iz cijeloga svijeta.

 ?? ?? Dr. Fadi Almahariq je u Hrvatsku došao na studij i ostao
Dr. Fadi Almahariq je u Hrvatsku došao na studij i ostao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia