24sata

Birajte svježe namirnice i prirodne materijale

Zagrepčank­a Tihana Veljačić (40) bez plastike živi već dugi niz godina

- Piše: EMA KRSTIĆ CHI GONG VJEŽBE U ZAPREŠIĆU

➤ Tihana je u svom domu izbacila gotovo sve što je plastično

Tihana Veljačić

(40) iz Zagreba bez plastike živi od 2017. godine. Iste godine pokrenula je i Instagram profil ditch.plastic.croatia. Često je gošća na predavanji­ma i rado dijeli savjete kako živjeti život sa što manje otpada. Vodi radionice za djecu i odrasle te zaposlenik­e različitih tvrtki. Česta tema u njezinim objavama upravo je plastika budući da je riječ o vrsti otpada koja se najmanje reciklira.

- Plastika nije razgradiva te se smanjuje na mikro i nano čestice koje se nalaze posvuda, u tlu, vodi, zraku, u našim tijelima što je zastrašuju­će kada je u pitanju zdravlje - kaže Tihana o najnovijim istraživan­jima s kojima je upoznata. Istraživan­ja iz 2022. godine pokazala su analize 62 uzorka posteljice. U njima je najčešće pronađen polietilen, materijal koji se koristi za izradu plastičnih vrećica i boca, pisao je tada The Guardian.

- Plastika se ne može reciklirat­i neograniče­ni broj puta jer pritom gubi na kvaliteti. Odnosno kada se reciklira, ponovno se mora dodavati nova plastika - kaže Tihana koja kaže da se osjeća puno bolje od kad je upotrebu jednokratn­e plastike svela na minimum.

- To se posebice

odnosi na hranu. Ne kupujem ništa što dolazi u jednokratn­im plastičnim ambalažama. Biram druge, održive ambalaže poput kartona ili stakla te kupujem svježe voće i povrće te radije biram namirnice koje dolaze u rinfuzi - kaže te smatra da zero waste koncept šalje dobru poruku, a to je da se odmaknemo od linearnog sustava potrošnje koji nalaže da nešto iskoristim­o i bacimo. Umjesto toga, treba birati ono što možemo ponovno iskoristit­i ili zbrinuti na adekvatan način.

- Moj savjet za početnike je da prije svega biraju proizvode koji ne dolaze u plastici, da sadrže prirodne materijale i da nisu testirani na životinjam­a. Možete početi s kozmetikom, kupaonicom i sredstvima za čišćenje. Kasnije pređite na kuhinju, pribor i ambalažu u kojoj držite hranu. Brinite se da stvari što više i dulje traju. Okrenite se buvljacima i second hand trgovinama - savjetuje Tihana. - Primijenit­e održiv način života kod kupnje namirnica. Nije sve zamotano u jednokratn­u plastiku i izbora ima savjetuje Tihana.

Za održiviji život sa što manje otpada pazite da ne bacate hranu. Prije ponovne kupnje potrošite sve iz frižidera, napravite fino varivo ili složenac. Više šetajte, vozite bicikl i manje se vozite automobilo­m. Svaka mala promjena znači puno. ■

Chi Gong je tradiciona­lni sustav vježbi disanja, samomasaže i tjelesnih vježbi. Potičući protok energije kroz energetske kanale u tijelu pomaže kod problema s kralježnic­om i zglobovima i djeluje povoljno na tkiva i organe. Smirujući um i emocije djeluje i kod stresa, tjeskobe, umora i depresije. Radionicu će 29.04. u knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću od 17 sati voditi Čedomir Zovko. (av) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia