24sata

SAMO SU DVA KLUBA BOLJA OD RIJEKE...

Rijeka je osvojila 92,3 posto bodova u 2024., više su tek Galatasara­y i Sporting

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Rijeka je 2024. godine

ima 14 pobjeda i jedan poraz, 1-0 od Dinama golom iz penala u 95. minuti. U zadnjih devet utakmica ima devet pobjeda i gol razliku 17-0, a cijele je godine, u tih 14 utakmica, primila četiri gola (dva od Gorice i po jedan od Hajduka i Dinama). Prva je na tablici s dva boda ispred branitelja naslova. I sve to s četiri puta jeftinijom momčadi! E, to je pravi pothvat Rijeke! Prema godišnjim financijsk­im izvještaji­ma, Dinamo je na plaće igrača 2023. potrošio 20,94 milijuna eura, a Rijeka 5,7 milijuna. Što je, dodajmo, manje i nego Hajduk (12 milijuna) i Osijek (8,2 milijuna).

- Nisam još doživio u svojim klubovima da svaku utakmicu rješava netko drugi. Što je naša snaga, jer ne mogu tri-četiri igrača vući cijelo vrijeme, deset mjeseci, zato je bitna širina, da imamo 15 igrača koji mogu iskočiti - rekao je napadač Mirko Marić pa dodao pokoju i o treneru Željku Sopiću:

- Trener je osebujan, daje nam impuls svojom pozitivnom energijom. Pritisak? Malo je do kraja, ali Dinamo je pod većim pritiskom. A Rijeka u završnicu sezone ulazi kao treća najbolja momčad ove godine u cijeloj Europi! Prvenstven­i joj je učinak, gledajući sve klubove koji su odigrali 13 ili više utakmica, 92,3 posto bodova. Uspješniji su jedino Galatasara­y sa 46 bodova u 16 kola (95,8 posto) i Sporting s 43 boda u 15 kola (95,6 posto).

Rijekinu povijest, posljednji je put takav niz od sedam pobjeda imala, pogađate, u šampionsko­j sezoni, između rujna i studenog 2016. Matjaž Kek vlasnik je rekordnog niza od 16 pobjeda u svim natjecanji­ma, ali tijekom dvije sezone. Od 2. svibnja do 21. kolovoza 2014. nanizao je 16 pobjeda. Dok je, gledajući jednu sezonu, rekorder Nenad Gračan s deset uzastopnih pobjeda od 31. listopada 1998. do 28. veljače 1999. Da, bila je to sezona u kojoj se Rijeka do posljednje­ga kola borila s Dinamom za naslov, imala je sve u rukama, ali ispustila je, uz sudačku kontroverz­u. Kakvih ove sezone, vjerujemo, neće biti u odluci o prvaku... ■

Gledajući, pak,

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Marko Pjaca može biti prevaga za naslov
➤ Marko Pjaca može biti prevaga za naslov

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia