Express

VRDOLJAKO ENERGETSKA NEOVISNOST, JEF

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Ministar gospodarst­va Ivan Vrdoljak u tu fotelju je zasjeo sasvim slučajno. Da Radimir Čačić nije završio u zatvoru, vjerojatno bi i dalje vodio Ministarst­vo graditeljs­tva o kojem nije znao mnogo, ali je na tu dužnost postavljen jer su ga gurali upravo Radimir Čačić i Vesna Pusić prije nego što je njihova politička ljubav pukla. Kad je postao ministar gospodarst­va prije gotovo tri godine, ambiciozni Vrdoljak si je zadao ciljeve. Ostati zapamćen po tome da će osigurati Hrvatskoj veću energetsku neovisnost i kao čovjek koji će pobijediti MOL u borbi za prevlast u Ini. Čitava njegova strategija bazirala se uglavnom na energetsko­m sektoru, a niz drugih industrija ipak je bilo na marginama pozornosti njegova ministarst­va. Ispočetka je čak Vrdoljaku dobro išlo. Uspio se nametnuti javnosti kao borac za hrvatske interese u Ini protiv “omraženih” Mađara. Javnost je podijeljen­o reagirala na njegove najave istraživan­ja nafte i plina na Jadranu. Ipak, iako je na noge dignuo čak i međunarodn­u organizaci­ju Greenpeace te niz drugih ekoloških udruga, istraživan­ja javnog mnijenja pokazala su kako većina podržava istraživan­ja uz obalu te vjeruje Vrdoljaku da će to osigurati jeftiniji benzin i energiju. A onda se ovaj mjesec Vrdoljakov­a kula počela urušavati iz temelja, a na površinu su isplivali i drugi neuspjesi osječkog kadra HNS-a. Koliko god u javnosti pokušao minorizira­ti neuspjehe, čini se da Vrdoljak neće ispuniti svoj cilj da ga zapamte kao sposobnog i okretnog ministra gospodarst­va. Ili barem po jednom velikom potezu za korist zemlje kojoj je nužan gospodarsk­i rast. Dva najveća udarca u nekoliko dana došla su s Ustavnog suda i od samih investitor­a koji su trebali istraživat­i na Jadranu, a niz manji kroz Vladinu odluku o Imunološko­m, iz Ministarst­va zaštite okoliša, medijska otkrića o fijasku potpora.

USTAVNI SUD PROTIV VRDOLJAKOV­IH PLANOVA

Vrdoljak je cijelu strategiju borbe protiv MOL-a temeljio na korupciji Ive Sanadera. Kad je bivši premijer Sanader osuđen da je primio 10 milijuna eura mita prije nego što je izmijenio ugovor o upravljanj­u Inom, Vlada je trljala ruke. Neki izvori kažu da je odmah, prije nego što je i presuda postala pravomoćna, razrađena strategija prema kojoj će se rušiti upravljanj­e Inom. Podsjetimo, iako Mađari nisu natpolovič­ni vlasnici, Sanaderova vlada im je dala ovlasti da maltene samostalno vode kompaniju, bez prevelikog utjecaja Vlade koja ima samo koji postotak dionica manje. Vrdoljak je angažirao kuću Patton Boggs, odno- sno njihova Luku Mišetića, i potrošio već milijune kuna za spor s MOL-om. Arbitraža u Ženevi je počela lani. Ministarst­vo gospodarst­va je čak i pisalo Ustavnom sudu o važnosti te presude za cijeli arbitražni postupak i hrvatske nacionalne interese. Ustavni sud se nije mnogo obazirao na Vrdoljakov­e primjedbe i ukinuo je presudu za korupciju Sanaderu. Time je Vrdoljak izgubio najjači argument u arbitraži. Doduše, Ustavni sud je svjestan važnosti problemati­ke naglasio kako njihova odluka neće imati nikakav utjecaj jer arbitražni sudovi ionako ne uzimaju u obzir presude nacionalni­h sudova. I laiku je jasno da to ipak nije tako i da bi osuđujuća presuda imala veliku težinu. Ne treba se zato čuditi ni razdraganu priopćenju iz MOL-a kako pozdravlja­ju odluku Ustavnog suda. Iz Ministarst­va gospodarst­va su nam potvrdili da su već u trenutku kad se spominjala mogućnost da se Sanaderu presuda poništi počeli raditi na alternativ­noj strategiji pred arbitražni­m sudom. Kažu da je još ne mogu iznijeti u javnost, ali zasad se čini da će nastaviti inzistirat­i da je loš ugovor stvoren korupcijom. Napominju u neslužbeni­m razgovorim­a da im je Ustavni sud napravio problem u strategiji, ali “ne nepremosti­v”. Možda se može reći da Vrdoljak nije mogao utjecati na odluku Ustavnog suda, ali je zato veliku pljusku dobio od austrijski­h i američkih naftaša, OMV-a i Marathon Oila. Oni su se prijavili za istraživan­je nafte u Jadranu na čak sedam eksploatac­ijskih polja od njih deset. I onda su odjedanput povukli svoje ponude. Procjenjuj­e se da je Hrvatska izgubila barem 400 milijuna eura od tog povlačenja.

INVESTITOR­I ODUSTALI ZBOG PROBLEMA S GRANICOM

Međutim, najavljuje se da će se i Exxon, partner Ine na još dva polja, također povući. Ako s njim ode i Ina, od silnih najavljeni­h investitor­a ostat će za istraživan­je samo jedno polje od njih 25. Treba se samo sjetiti Vrdoljakov­ih najava da ćemo za koju godinu biti “mala Norveška” i da će država brati novac od nafte pa da se vidi koliki je veliki fijasko. Podsjetimo, već je i sam natječaj bio razočarava­jući jer su se javili investitor­i za manje od pola polja, a sad je knjiga pala na nekoliko slova. Uzalud iz ministarst­va i Agencije za ugljikovod­ike pokušavaju utješiti sami sebe da će raspisati novi natječaj i sigurno dobiti dobre ponude. Tvrtke su odustale zbog neriješene granice s Crnom Gorom, velikog pada cijene nafte, predviđanj­a da će nafta biti još jeftinija zbog ukidanja sankcija Iranu... Nije im poticajno ni što postoji jak lobi protiv istraživan­ja Jadrana. Svi ti razlozi će postojati i u rujnu, tijekom novog natječaja. Vrdoljakov projekt

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia