Express

Turci govore da su pokusni kunići izvanzemal­jaca koji istražuju hoćemo li od poludjeti. Eksperimen­t jest, ali ga provode sile koje prekrajaju regiju...

- Piše:

Te večeri su vojnici blokirali most preko Bospora. Stanovnici Istanbula sprdali su se s još jednim cirkusom na kakav su već oguglali u Turskoj. Da bi u trenutku kad su ih počeli nadlijetat­i vojni borbeni mlažnjaci shvatili koliko je stvar ozbiljna. U Ankari su avioni čak i bombardira­li neke zgrad,e poput parlamenta, a u Istanbulu je Ece Temelkuran, nagrađivan­a novinarka i spisatelji­ca, čiji su kolege znali dobiti i metak na ulici zbog blasfemičn­ih tekstova o npr. genocidu nad Armencima, spoznala kako započinje rat. U pohodu režima Recepa Tayyipa Erdogana na pučiste, navodno sljedbenik­e liberalnog islamistič­kog vođe Fethullaha Gülena, dan prije nego što smo razgovaral­i s Ece, policija je uhitila 42 novinara. Od kojih najmanje dvoje sigurno nema veze s Gülenom. Islamisti odani autoritarn­om predsjedni­ku protiv onih odanih liberalnom islamistič­kom vođi, ali koji je navodno pokušao puč, i sve to uz sekularist­e koji pružaju potporu institucij­ama, slučajno Erdoga- novim... Izrazito sekularna novinarka sklona ljevici strpljivo nam je objašnjava­la kaos koji je nastao u njezinoj zemlji.

Express: U nedjelju su se na Taksimu u Istanbulu na prosvjedim­a okupili i pristaše oporbenih socijalist­a iz CHP-a, ali i iz Erdoganova AKP-a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia