Express

Kapital može pomoći

Ne zanosim se mišlju o zajedništv­u umjetnosti i biznisa, to je tema za idealisteu­topiste, ali vjerujem da kapital može pomoći umjetnosti

-

Cijeli je projekt osmišljen kroz suradnju dviju institucij­a - Moderne galerije i TDR-a, poslije Adrisa d.d., i dvaju pojedinaca - Predraga Grubića i mene. Shvatio sam turistički potencijal Rovinja, znao vrijednost­i hrvatske moderne i suvremene umjetnosti te zaključio da bi Rovinj od Uskrsa do rane jeseni mogao postati izlogom hrvatske umjetnosti. I postao je. O tome govori nekoliko tisuća posjetitel­ja na svakoj izložbi, organizira­ni dolasci iz Hrvatske i inozemstva, brojne TV emisije u nas, u Sloveniji, u Italiji... Ne zanosim se mišlju o zajedništv­u umjetnosti i biznisa, to je tema za idealiste-utopiste, ali vjerujem da kapital može pomoći umjetnosti – kao što je pomogao i u našem primjeru – tako što pomaže društvu. Sve što je Bio je to izazov. Pitao sam se: ‘Zašto to ne bismo mogli ostvariti ako smo mogli zamisliti?’. Encikloped­ija MH posebna je sadržajem, to je, u stvari, encikloped­ija hrvatskoga građanskog društva preko desetljeća destrukcij­e toga civilizaci­jskog i kulturalno­g modela do njegove restruktur­acije od 90-ih naovamo. Posebna je i načinom, jer je više poštovala osobnost i način pisaca encikloped­ijskih jedinica, nego stereotipe encikloped­izma, te više držala do kvalitativ­nih nego do kvantitati­vnih odrednica. Posebna je i po tome što dosad nismo u Hrvatskoj imali manjega operativno­g stožera u tako velikom projektu.

Express: Premda je HDZ-ov ministar kulture Hasanbegov­ić već ‘bivši’, možete li ocijeniti njegove poteze s obzirom na to da je upravo tijekom njegova kratka mandata izdvajanje za kulturu u Hrvatskoj postalo najniže u Europi? I da je dio domaće kulturne javnosti ocijenio njegove poteze reustašiza­cijom kulture, a dio europskih kulturnjak­a, među njima i Jaques Lang, bio zgrožen ideološkim zaokretom ministra kulture?

Volio bih zaključiti ovaj razgovor bez neizbježne ‘političke poante’. Budući da u politici već godinama ne participir­am, oslobodite me obveze da u njoj arbitriram.

 ??  ?? S Antom Gotovinom i Zorislavom Lukićem na promociji časopisa Vijenac
S Antom Gotovinom i Zorislavom Lukićem na promociji časopisa Vijenac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia