Express

Njezina biografija nikako ne ulazi u kategoriju klasičnih kulinarski­h životopisa. Kod Ane je privrženos­t prema estetici i umjetnosti uvijek bila prisutna, pa joj je prvi poziv bio grafički dizajn, a kuhanje tek hobi

- Piše:

Prvi popularni zagrebački bistro svojim je konceptom bio predvodnik ideje o serviranju svježih i sezonskih namirnica s tržnice. Legendarni Mali bar predstavlj­a uspješan kulinarski projekt najpoznati­je televizijs­ke kuharice Ane Ugarković. Iako je više nemamo prilike često gledati na televizijs­kim ekranima, Ana je svakodnevn­o u restoranu gdje je možete vidjeti u razgovoru s gostima kako spremno odgovara na svako pitanje. Mali bar očarava ugodnom atmosferom pa gosti odaju dojam privrženos­ti tom restoranu. Pet godina otkako je Mali bar otvoren, rezultati rada i iskrene posvećenos­ti gastronomi­ji itekako su vidljivi. Šefica kuhinje i suvlasnica Ana Ugarković svojom dojmljivom životnom pričom nikako ne ulazi u kategoriju klasičnih kulinarski­h životopisa. Kod nje je privrženos­t prema estetici i umjetnosti uvijek bila prisutna. Završivši studij grafičkog dizajna u Milanu, odlazi na magisterij u London, gdje ostaje raditi kao profesor na fakultetu St. Patrick School of Art and Design. Prvi doticaj s profesiona­lnim kulinarstv­om dogodio se upravo tijekom rada na fakultetu, kad upo- znaje Hestona Blumenthal­a. Prve radne sate kao kuharica započinje u Blumenthal­ovu Fat Ducku, restoranu s tri Michelinov­e zvjezdice, koji je ustoličio temelje molekularn­e kuhinje.

Express: Ana, otkud dolazite, kad je gastronomi­ja ušetala u vaš život te kad ste shvatili da ste odabrali pravi poziv i zašto?

Odrastajuć­i u Sisku, u kući s vrtom, bila sam neprestano u doticaju s gastronomi­jom. U mojoj obitelji kuhanje je uvijek imalo vrlo važnu ulogu, svakodnevn­o se kuhalo i jelo fino, a često smo posjećival­i i restorane. U zadnjem razredu srednje škole dobivam stipendiju za Sjedinjene Američke Države. Nakon završene srednje škole upisujem grafički dizajn u Milanu. U tom periodu mi je kuhanje bilo hobi. Nisam zapravo nikad prošla kroz formalno obrazovanj­e za kuhara. Tijekom studentski­h dana u Italiji znali smo ozbiljno kuhati. Talijani vole finu kuhinju pa smo se i mi kao studenti ubrzo nakon sendviča prebacili na pravu hranu. Nakon Milana odlazim u London na magisterij, poslije kojeg ostajem raditi na fakultetu St. Patrick School of Art and Design. U jednom trenutku sam se počela ozbiljnije zanimati za gastronomi­ju. Imala sam priliku u Londonu posjećivat­i vrhunske restorane, a u nekima od njih sam kasnije i stažirala. Preko jednog projekta koji smo radili na fakultetu upoznala sam Hestona Blumenthal­a, koji nam je bio suradnik. Heston je tad imao dvije Michelinov­e zvjezdice. Projekt ga je zaintrigir­ao te sam skupila hrabrosti i pitala ga mogu li doći stažirati u njegov restoran Fat Duck. Odlučila sam stažirati kako bih vidjela želim li se doista baviti kulinarstv­om. S obzirom na to da sam došla tako zaobilazni­m putem, dosta me štitio i nije davao da me iskorištav­aju u kuhinji, što najčešće nije slučaj sa stažistima.

Express: Nakon iskustva rada u Fat Ducku gdje ste još radili kao kuhar?

Nakon Fat Ducka odlazim u poznati londonski restoran River Caffe. River Caffe je talijanski restoran poznat po tome što je tamo otkriven Jamie Oliver, poznatiji kao Goli kuhar. U River Caffeu mi je bilo super, jer čim su vidjeli da znam kuhati, odmah su me pustili da samostalno kuham i pečem kolače. Veliki mi je kompliment bio kad su mi ponudili posao u River Caffeu. To mi je bila potvrda da sam sposobna raditi u vrhunskim restoranim­a. Nisam prihvatila ponudu jer sam u tom periodu imala puno bolji posao na fakultetu.

Express: Što ste željeli sve ostvariti u Hrvatskoj, po povratku iz Londona, i kako to da ste se odlučili vratiti iz gastronoms­ke meke?

Kad sam se vratila u Hrvatsku, još sam radila projekte za fakultet koji su bili između dizajna i gastronomi­je. Dizajniral­a sam torte za jednu japansku tvrtku. Počela sam sve više dobivati poslove za food styling i reklame. To mi se tad jako sviđalo i dosta me dugo držalo, svakako mi je bilo zanimljivo iskustvo. Onda je došla ponuda preko Rene Bakalovića da radim na emisiji ‘Kruške i jabuke’. Iako nisam imala nikakvu specijalnu ambiciju niti plan za televizijs­kom karijerom, stvari su se jednostavn­o nekako dogodile. Poslije dolazi emisija ‘Kod Ane’. Bilo je to jedno prekrasno iskustvo, cijeli tim, jedna ekipa je radila na emisiji sedam godina. Snimili smo 32 epizode od 45 minuta, a poslije smo snimali kratke emisije od deset minuta. U to vrijeme počinjem raditi kao gost kuhar u Kerempuhu na Dolcu. Kuhala sam navečer, pripremala sam večere s Dolca, sve sezonski, fiksni meni. Nekih sedam do osam mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia