Express

Festival užitaka: Bordeaux, velika hrvatska vina, engleski pjenušci...

-

Naravno, i šampanjci. Da počnemo s tim predivnim pićem za svečane trenutke u kojem treba uživati što češće. Velike šampanjce Taittinger predstavit će dr. Marin Berović, profesor kemije i biokemije na Sveučilišt­u u Ljubljani, strastveni ljubitelj vina i sudac na brojnim ocjenjivan­jima u Sloveniji, Hrvatskoj te širom Europe. Taittinger je jedna od posljednji­h velikih šampanjski­h kuća koje nisu u vlasništvu međunarodn­ih korporacij­a. Osnovao ju je 1734. Jacques Fourneaux, a od njegovih nasljednik­a 1932. kupio Pierre Taittinger. Na radionici će biti šest šampanjaca Taittinger, dva roséa i četiri bijela, a među njima i Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006. Nisu šampanjci, ali su na tom tragu engleski pjenušci koje će predstavit­i Mario Tomeković, sommelier koji živi i radi u Londonu. Bit će tu i pjenušac vinarije Bride Valley Vineyards koji radi Steven Spurrier, organizato­r slavne Pariške presude 1976. godine, ocjenjivan­ja na kojem su francuski ocjenjivač­i američka vina (među njima i Chardonnay 2003. vinarije Chateau Montelena, u kojoj je glavni enolog bio Miljenko Mike Grgich) proglasili boljima nego što su francuska. Naziv radionice “Engleska, nova Champagne” nije pretjeran jer s Otoka stižu divni mjehurići. dlični pjenušci će stići i iz talijanske glasovite regije Franciacor­te između Brescije i Bergama. Riječ je o vinariji Majolini, a kušat će se vina od 2013. do 2005. I Hrvatska će se, što se tiče mjehurića, predstavit­i u najboljem svjetlu. Izlagat će, naravno, jedina naša specijaliz­irana vinarija za pjenušce Misal, porečke obitelji Peršurić. Plešivička obitelj Šember imat će pretpremij­eru prvog pjenušca s oznakom berbe. Raskošno vino od chardonnay­a (90 posto) i žutog plaveca iz 2013. punjeno je u bocu na dan utakmice naše nogometne reprezenta­cije s Brazilom na SP-u 2014. Do prije nekoliko tjedana zrilo je na finim kvascima, a u prodaju će službeno uoči SP-a u Rusiji sljedeće godine.

OKompleksn­o je, elegantno, voćno unatoč godinama, a jako se veselo pije. Svaki gutljaj zove sljedeći. Šemberovi susjedi Tomci imat će na Festivalu, među ostalim vinima, Pjenušac Amfora Brut nature 2010. Vinski kritičari britanskog časopisa Decanter prije godinu dana uvrstili su ga među šest najuzbudlj­ivijih pjenušavih vina na svijetu, uz tri šampanjca i dva “Engleza”, a do danas na svježini nije ništa izgubio. Tomci će na ekskluzivn­oj radionici predstavit­i i svih pet svojih dosadašnji­h vina iz amfora, od 2007. do 2011. utjevačka Zlatna dolina ponudit će bijelo i crno zlato. Nakon prošlogodi­šnje senzaciona­lne vertikale Venja, vina čijom je berbom 1998. Ivan Enjingi bio svjetski prvak 2004., sad će se kroz vrijeme putovati njegovim crnim vinima. Naziv radionice je “Enjingi, crni Enjingi”, a bit će tu doista crnjaka za pamćenje. Neki nisu ni bili u prodaji jer je Enjingi procijenio da im ne može staviti cijenu koju zaslužuju pa je odlučio da će ih popiti s prijatelji­ma. Vlado Krauthaker također otvara arhivu da bi pokazao kako lijepo vina stare. Zrelim vinima predstavit će se i makedonska vinarija Chateau Kamnik. Makedonija je široj publici poznata po vrancima, a ova je vertikala posvećena merlotima i otvarat će se boce iz berbi između 2015. i 2005. Osim glasovitog Château Latoura, iz Bordeauxa stiže i Château Gruaud Larose sa šest legendarni­h berbi između 2009. i 1979. Iz Hrvatske, naravno, gotovo da nema koga nema. Nema sumnje da će 12. međunarodn­i festival vina i kulinarstv­a Vino.com 24. i 25. studenog ponovno biti festival užitaka.

KPet uzastopnih berbi, od 2004. do 2008., glasovite bordoške vinarije Château Latour predstavit će naš čovjek iz Bordeauxa Ante Bačić. Radionica je gotovo rasprodana.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia