Glas Slavonije

BLISKI ODNOSI

-

desetorica stranih ratnih zarobljeni­ka, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena u sklopu razmjene zatvorenik­a između Rusije i Ukrajine uz saudijsko posredništ­vo. Radilo se o osobnom posredništ­vu, tvrdi agencija, saudijskog prijestolo­nasljednik­a Muhameda bin Salmana.

Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivan­u razmjenu gotovo 300 zarobljeni­ka, uključujuć­i i zapovjedni­ke Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te deset stranaca među kojima je i Vjekoslav Prebeg. Razmjena zarobljeni­ka predstavlj­a iznenađenj­e s obzirom na to da dolazi u trenutku kada je ruski predsjedni­k Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaci­ju od oko 300.000 ljudi u očitoj namjeri eskalacije rata. Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenskij rekao je da se razmjena, uz pomoć Turske i Saudijske Arabije, pripremala dulje vrijeme. Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja. Ukrajina je oslobodila 55 Rusa te Ukrajince odane Moskvi, a među njima je i Viktor Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju.

“Ovo je jasna pobjeda za našu zemlju, za naše društvo. Najvažnije je da će 215 obitelji ponovno

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanj­u Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeni­štva. Plenković je telefonski razgovarao s Prebegom neposredno nakon oslobađanj­a. “Zahvaljuje­m vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomacij­i na uloženim naporima”, poručio je Plenković. Saudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom, uključujuć­i suradnju u sklopu OPEC-A, unatoč žestokom pritisku Washington­a, tradiciona­lnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju. I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenik­a, podsjeća Reuters. vidjeti svoje voljene”, rekao je Zelenskij. Zahvalio je turskom predsjedni­ku Tayyipu Erdoganu na pomoći te dodao da će pet ukrajinski­h zapovjedni­ka ostati u Turskoj sve do završetka rata. Među njima su Denis Prokopenko, zapovjedni­k bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjedni­k 36. mornaričke brigade. Zelenskij im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vjekoslav Prebeg
Vjekoslav Prebeg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia