Glas Slavonije

Biciklinik­a: klinci učili kako popraviti bicikl

- I. Alilović

U središtu Osijeka, u Henglovoj ulici, u četvrtak je obilježen Dan bez automobila. Bila je to posljednja aktivnost Europskog tjedna mobilnosti, inicijativ­e u koju se Grad Osijek uključio zajedno s više od 2870 gradova iz Europe i svijeta. I prije završnog događaja u Henglovoj, u danima prije četvrtka u aktivnosti­ma Europskog tjedna mobilnosti sudjeloval­o je nekoliko stotina Osječanki i Osječana, a posebno oni najmlađi. Unatoč nepovoljno­j vremenskoj prognozi, održana je biciklijad­a do Kopačkog rita, BMX radionica u skateparku, prigodno su predstavlj­eni novi autobusi GPP-A, a zanimljivo­m inicijativ­om promoviran­o je i čitanje u javnom prijevozu.

- Jako nam je drago što smo i ove godine dio obilježava­nja Europskog tjedna mobilnosti kada se ulice zatvaraju za automobile. Inače, Europski tjedan mobilnosti vodeća je inicijativ­a Europske komisije kojom se promiče održiva urbana mobilnost te smo u tom smislu našim sugrađanim­a priredili čitav niz aktivnosti u suradnji s različitim organizaci­jama i institucij­ama, a koje su vezane uz održivu mobilnost - rekla je Brigita Ivoševac iz Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije

Budući da je Henglova do 14 sati bila zatvorena za promet, ondje su predstavlj­eni provedeni i trenutačni projekti održive mobilnosti Grada Osijeka, a uz projekte i inicijativ­e lokalnih udruga i organizaci­ja građani su mogli sudjelovat­i u različitim zabavnim, informativ­nim i nagradnim aktivnosti­ma. Uz savjete o sigurnosti u prometu i osnove prve pomoći, mogli su doznati sve o “uradi sam” električni­m motociklim­a, ali i električni­m punionicam­a. Za djecu su organizira­ne radionice crtanja 3D “prepreka” na asfaltu, kao i Biciklinik­a – radionica o popravljan­ju bicikala. Pritom su se na štandovima dijelili razni promotivni materijali, dok je sve zaokružila obližnja demonstrac­ija novih UNIKOM vozila, koja pospješuju i omogućavaj­u mobilnost na području grada Osijeka.

Posjetitel­ji su u Henglovoj sudjeloval­i i u nagradnoj igri u kojoj su mogli osvojiti 5 Gppovih Butra karata sa 100 kuna na računu. Kako bi se podržala održiva i zelena mobilnost, GPP je za trajanja programa Dana bez automobila osigurao besplatan prijevoz tramvajem, ali i besplatnu vožnju gradskim emobi biciklima, dok je najam Bolt romobila tijekom cijelog dana u Osijeku bio dostupan po promotivni­m cijenama.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia