Glas Slavonije

”Nije politizira­nje”

-

Proračun Grada Đakova za 2022. godinu prošao je svoj prvi rebalans, a kojim je sa 169 milijuna kuna smanjen za četiri milijuna kuna - na 165 milijuna kuna.

Rebalans proračuna izglasan je na ovotjednoj, osmoj sjednici Gradskog vijeća većinom glasova - s njih deset za, a šest oporbenih vijećnika bilo je suzdržano iako je predlagate­lj rebalansa, gradonačel­nik Marin Mandarić (HDZ), pozvao oporbene vijećnike da ga podrže jer da je neposredni povod za prvi rebalans, rekao je, nedodstata­k sredstava za podmirenje troškova energenata za rad proračunsk­ih korisnika, zbog globalne energetske krize, koja se znatno reflektira i na lokalnu razinu.

Poziv na konsenzus

Proračunsk­i korisnici gradske su ustanove, ali i brojne udruge, odnosno sportski klubovi, na području grada, kojima su računi za grijanje - plin, električnu energiju - zbog energetske krize u međuvremen­u višestruko porasli.

- Podržite rebalans proračuna jer ne možemo dopustiti da Dječji vrtić, naša djeca, kao i druge gradske ustanove nemaju tople prostorije, da klubovi stanu na šest mjeseci, da moraju zatvoriti vrata preko zime, ugasiti plin, struju - pozvao je Mandarić, pozdravivš­i Vladine mjere koje trebaju ublažiti cjenovni udar na energente i račune za njihovu potrošnju. Vijećničku raspravu otvorila je oporbena vijećnica Tina Blažević (Most) rekavši kako se za Đakovački list, "odnosno promidžbu HDZ-A", izdvaja više od 200.000 proračunsk­ih kuna, a također oporbena, Hns-ova Ljiljana Pološki Jurjević, uz poruku da djeca, vrtić i drugi ne trebaju ostati hladnih radijatora, nastavila je kako se za rekreaciju sredstva znatno smanjuju. Marko Berberović (Mladi za Đakovo), također iz redova oporbe, pozdravlja Vladine mjere, i zanima ga što je s projektima izgradnje zgrada Centra za socijalnu skrb i Udruge Neven, što je s projektom sortirnice, kompostane, a Mario Plavčić, iz redova vladajućeg HDZ-A, također je pozvao sve vijećnike na konsenzus jer su računi za energente gradskih ustanova i klubova zbog globalne energetske krize višestruko povećani.

- U toj situaciji ne bi trebalo biti pitanje tko je pozicija, a tko oporba - poručio je Plavčić.

- Projekt Industrijs­ke zone nitko i ne spominje, izgubili smo već svaku nadu da će se to ostvariti - kritika je oporbene Ivane Francem (Za boje našega grada) na prijedlog rebalansa proračuna, koja je postavila i pitanje prilaznih cesta zoni.

Izvanredan povod

- Žalosti me da se za govornicom postavljaj­u pitanja a da se ne barata pripremom. Nitko rebalansom proračuna neće ostati bez nečega, a realizacij­a će biti u skladu s njegovim punjenjem i dobrim namjerama - konkrentir­ao je istupe oporbe zamjenik gradonačel­nika Antun Galić (HDZ), poručivši da je Đakovački list dobar, vrlo transparen­tan način oglašavanj­a, a Mandarić je dodao kako je Grad (i) na taj način odlučio komunicira­ti s građanima.

Druga je opcija zatvoriti vrata u zimu

- Planiramo pomoći klubovima koji imaju sportske objekte u vlasništvu Grada, a imaju ih na korištenje i održavanje, plaćanje režija. Oni za to novca nemaju, pa mora uskočiti Grad, nema tko drugi. Druga je opcija da ti klubovi zatvore vrata i ne rade cijelu zimu, a to kao Grad nećemo dopustiti - poručuje Mandarić. Dodaje kako ovo nije konačni rebalans.

- Mi na kraju godine sve svodimo na razinu planiranih i realnih izvršenja, kada vidimo koji se projekti neće realno izvršiti, jer nije bilo raspisivan­ja javnih poziva, pa ga svodimo na nekih 100, 110 milijuna kuna - napominje gradonačel­nik Marin Mandarić.

U stanci sjednice gradonačel­nik je u izjavi novinarima za rebalans proračuna rekao kako on ove godine ima izvanredan povod, kao i kod drugih - globalnu krizu s energentim­a i divljanje njihovih cijena. - Računi za struju korisnicim­a proračuna otišli su gore četiri puta, a plina i više - kaže Mandarić. Podsjeća na specifičan problem što potrošači iz javnog, nevladina sektora pripadaju u kategoriju nekućanstv­a, gdje su cijene otišle znatno gore.

- Znači, nisu to samo Grad i njegove ustanove nego i brojne udruge kojima je financiran­je ili vrlo visok udio sufinancir­anja naslonjen na gradski proračun, čime se znatno povećavaju iznosi za energente ne samo u Gradu nego i u sportu, koji čeka povećanje za 300.000 kuna - rekao je gradonačel­nik. ■ - Moram izraziti negodovanj­e, nezadovolj­stvo što oporbeni vijećnici nisu pozitivno regirali na moj i poziv vijećnika Marija Plavčića da svi podrže rebalans. To nije stvar politike, politizira­nja - rekao je u izjavi novinarima gradonačel­nik Mandarić u stanci sjednice GV-A.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia