Glas Slavonije

Program obuhvaća šest premijera, po tri dramske i glazbene

U dramskom dijelu repertoara prvi će biti premijerno izveden slavonski klasik, komedija “Čaruga” Ivana Kušana, i to 14. listopada

- Danijel MIKLIĆ

Najavljuju­ći novu, 116. sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, pod motom "Pa nek' sam krijes na brdima", intendanti­ca Dražena Vrselja na jučerašnjo­j je konferenci­ji za novinare istaknula da će program obuhvatiti šest premijerni­h predstava, od čega po tri dramske i glazbene.

Vrijedna sezona

U dramskom dijelu repertoara bit će premijerno izvedene dvije komedije, slavonski klasik "Čaruga" Ivana Kušana, u režiji komediji vičnog Borisa Svrtana, najavljen za 14. listopada, i "Sviraj to ponovno, Sam" Woodyja Allena, u koprodukci­ji s Kazalištem Virovitica i u režiji Tamare Damjanović, koja će kao predstava-složenac cijelog niza slojeva kompleksne humornosti premijerno zaigrati u veljači 2023., te hit-vodvilj majstora komedije zabune Raya Cooneyja "Dva u jedan", čiju će režiju u svibnju potpisati znana i omiljena Olja Đorđević. - Posljednji­h godina nekako smo se bazirali i okretali dramama, a u ovoj smo sezoni odlučili za naše građanke i građane pripremiti tri komedije, s tim da ćemo i ovoga puta imati jednu dramu unutar programa Scena u sceni, a to je "Teror" Ferdinanda von Schiracha, koja će u koprodukci­ji s Hrvatskim kazalištem Pečuh premijerno zaigrati 30. rujna u Pečuhu te 13. siječnja u Osijeku.

Mislim da će ovo biti jedna vrlo zabavna i umjetnički vrijedna sezona - rekao je Miroslav Čabraja, ravnatelj Drame osječkog HNK-A.

Glazbeni premijerni program u studenome donosi prpošnu komičnu operu Gaetana Donizettij­a "Ljubavni napitak", pod dirigentsk­om palicom maestra Mladena Tutavca i u režiji Ozrena Prohića, a osječka će kazališna publika u novoj sezoni moći u svibnju uživati u opereti Franza Lehára "Vesela udovica", nastaloj prema sjajnom libretu Viktora Léona i Lea Steina, kao i u koncertu klasične glazbe pod nazivom "Viva opereta", koji će 116. sezonu razgaliti vedrim potpurijem arija, dueta i songova iz opereta i mjuzikala u izvedbi opernog orkestra, solista i zbora te uz plesni ansambl za neponovlji­v ugođaj.

- Nekakva misao vodilja i lajtmotiv u ovoj sezoni nam je "Pa nek' sam krijes na brdima" upravo vodeći se time da smo nakon dvije godine pandemije i stvarnog problema u radu kazališta htjeli poručiti da postoji svjetlo i dobro raspoložen­je. Stoga je cijela sezona planirana da bude lagana, imamo puno komedije i komičnih opera i opereta. Dakle, nema tuge u kazalištu, i nadamo se da će nam publika rado doći rekla je intendanti­ca Dražena Vrselja.

Novost "K-HNK"

Velika je novost 116. sezone ta da će, uz redovnu građansku pretplatu, imati zasebni pretplatni­čki ciklus "K-HNK", na

Nekakva misao vodilja i lajtmotiv u ovoj sezoni nam je “Pa nek’ sam krijes na brdima”

Kazališni rujanski KLIK: “Hotel zagorje”

Večeras u 19 sati, kao i sutra (24. rujna) u isto vrijeme, u sklopu Kazališnog rujanskog KLIK-A u osječkom HNK-U gostuje zagrebačko kazalište Gavella i to s višestruko nagrađivan­om predstavom “Hotel Zagorje”. Autorski je to projekt Jelene Kovačić i Anice Tomić prema motivima romana Ivane Bodrožić, priča za sve generacije koja ne ostavlja gledatelje ni kritiku ravnodušni­ma te u pravilu puni gledališta. Jaku glumačku postavu “Hotela Zagorje” čine Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Perica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Lana Meniga, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia