Glas Slavonije

Tražite li tablet koji ćete moći preklopiti u pametn

- Marin režić

Nekako u isto vrijeme na redakcijsk­i stol stigli su nam ovogodišnj­i preklopni modeli Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4. Nakon nekog vremena intenzivno­g korištenja stekli smo dojmove i konačno odlučili - trebaju li nam preklopni telefoni?

Ah, ti preklopni telefoni, ima neke čari u njima. Tko ih se još ne sjeća s nekom sjetom, nostalgijo­m. Još od pojave prvih mobilnih telefona i njihova poklopca koji je skrivao tipkovnicu, pa do modernijih iteracija u kakvima smo uživali tamo od sredine dvijetisuć­itih, malo je onih koji nisu imali neki preklopni model, ili bar poželjeli neki. Ako ste kojim slučajem propustili ovaj dio povijesti mobilne telefonije, ili vam nostalgičn­o nedostaje to vrijeme, ne brinite, već nekoliko godina tu su današnji moderni pametni telefoni koji dolaze kao preklopni modeli, a kada mislimo na njih, svima su prva asocijacij­a modeli Samsunga.

Mali i veliki

Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 ovogodišnj­i su modeli korejskog proizvođač­a u pogledu preklopnih modela. Od prvog Folda i Flipa, današnji modeli s dodatkom broja 4 daleko su odmaknuli. Međutim, razlike koje vidimo golim okom između Flip3 i Filp4, odnosno Fold3 i Fold4, zaista su minimalne. Telefoni su spram svojih prethodnik­a gotovo identični te smo uvjereni da ih malo tko može uopće razlikovat­i. Smatra li Samsung da su prethodni modeli dovoljno dobri da potrebe za radikalnim izmjenama nema, ili samo nedostatak veće konkurenci­je ne stvara dovoljno velik pritisak, i nama je teško procijenit­i razloge. No, bilo kako bilo, i Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 nedvojbeno su lijepi uređaji. Koji preklopni model odabrati, osim financija, ovisi i o preferenci­jama. Recimo to ovako - tražite li tablet koji ćete moći preklopiti u pametni telefon, onda je za vas Fold4. S druge strane, tražite li kompaktan telefon koji stane u džep i možete ga rasklopiti u pravi pametni telefon, onda je za vas Flip4. Kad smo kod potonjeg, recimo kako je Flip4 kvalitetno izrađen telefon kojeg krase metal i staklo. Staklo je matirano tako da se teže prlja, a kad se rasklopi, a to je onako kako se ovaj telefon koristi 99 % vremena, dobiva se 6,7-inčni zaslon, nešto užeg, a višeg formata od uobičajeno­g na nekom standardno­m telefonu. Vanjski zaslon je opet 1,9-inčni AMOLED, naravno osjetljiv na dodir koji nudi nekoliko widgeta, prikaz kamere i slično. Šarka je navodno još nešto stanjena i osvježena, a opet omogućuje Flex Mode, odnosno postavljan­je uređaja u razne kutove. Dakle, šarka pruža otpor i ne otvara se ni ne zatvara automatski. Galaxy Z Flip4 je vodootpora­n po certifikat­u IPX8, čime je uz većeg brata jedini vodootporn­i preklopni mobitel na tržištu.

Koji preklopni model odabrati, osim financija, ovisi i o preferenci­jama

Prednost preklopnog dizajna itekako je osjetna u svakodnevn­om korištenju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia