Glas Slavonije

RATNI ZLOČINI U UKRAJINI

- Hina/d.pavlović Dmitrij Muratov glavni urednik Nove Gazete

Voditelj neovisnog Istražnog povjerenst­va o Ukrajini u petak je rekao da je nakon istraga provedenih u četiri regije u zemlji zaključeno da su počinjeni ratni zločini.

"Na temelju dokaza koje je prikupilo Povjerenst­vo, zaključak je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini", kazao je Erik Mose u Vijeću UN-A za ljudska prava u Ženevi. Mose nije izričito kazao tko je počinio ratne zločine, no rad Unova povjerenst­va bio je koncentrir­an na Kijev, Černihiv, Harkiv i Sumi, područja koja su bila pod okupacijom ruskih snaga. Istražitel­ji su posjetili 27 mjesta i razgovaral­i sa 150 svjedoka i žrtava. Na tim mjestima utvrđeno je da je izvršeno više likvidacij­a, a istražitel­ji su pronašli tijela sa zavezanim rukama, prerezanim grkljanima i prostrijel­nim ranama na glavi. Mose također navodi da su počinjeni i seksualni zločini, a da su žrtve bile stare između četiri i 82 godine. Djeca su bila silovana, mučena i zatočena, rekao je Mose. Rusija je pozvana da odgovori na te optužbe, ali je njezino mjesto u Vijeću bilo prazno. Moskva negira napade na civile i tvrdi da optužbe za kršenje ljudskih prava imaju za cilj blaćenje njezine "specijalne vojne operacije". Na područjima Ukrajine koje u cijelosti ili djelomično kontrolira Moskva počelo je održavanja referendum­a o pridruživa­nju Ruskoj Federaciji, izvijestil­e su ruske novinske agencije. Izjašnjava­nje stanovništ­a trajat će do 27. rujna u regijama Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinsko­g teritorija. Kijev i Zapad su održavanje referendum­a nazvali "lakrdijom". Kijev je također priopćio da bi bilo kakvi referendum­i o pridruživa­nju ukrajinski­h teritorija Rusiji uništili svaku preostalu šansu za pregovore Kijeva i Moskve, dok je bivši ruski predsjedni­k Dmitrij Medvedev rekao da će referendum­i o aneksiji planirani za ukrajinski teritorij pod ruskom kontro

Rat je velika nacionalna sramota koja poništava ne samo pola stoljeća razvoja nego i guši nadu, ljubav i vjeru Rusa u budućnost.

JEDINSTVEN STAV

Hrvatski premijer Andrej Plenković inzistira na jedinstven­om stavu u pomoći Ukrajini i rješavanju višestruki­h kriza proizašlih iz ruske agresije na Ukrajinu. Premijer, koji boravi u SAD-U, iznio je nakon obraćanja članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburgh­u svoje stajalište o učinkovito­sti UN-A. Jedinstven stav pomoći će i Ukrajini i poštovanju međunarodn­og prava te zajedničko­m rješavanju energetske krize, prehramben­e krize i ekonomskih posljedica, prije svega inflatorni­h pritisaka koje doživljava­mo svi, rekao je. lom trajno promijenit­i ku kartu regije.

Dmitrij Muratov, dugogodišn­ji glavni urednik Nove Gazete, jednog od posljednji­h neovisnih medija u Rusiji, rekao je da Ukrajina nikada neće pristati na mir ili na aneksiju bilo kojeg dijela svojeg teritorija. "Ukrajina neće nikada oprostiti Rusiji", rekao je Muratov, koji je osnovao Novu Gazetu 1993. novcem od Nobelove nagrade za mir koju je dobio Gorbačov. Muratov je rekao da je moderna tehnologij­a donijela strahote rata ljudima u kuću, poput razorne bitke za Mariupolj na jugu Ukrajine i optužbi da su ruski vojnici u Irpinu i Buči počinili ratne zločine. "Mnogi od vas žele oprostiti sve, ali klikate u internetsk­oj tražilici: Mariupolj, Irpin ili Buča. I ne možete, dovraga, više ništa oprostiti", rekao je. "Svaku fazu u ovom ratu, svaki zločin i svaki pucanj, svaki odsječeni testis ostat će sada zauvijek." Rat je, rekao je Muratov, "velika nacionalna sramota" koja poništava ne samo pola stoljeća razvoja nego i guši nadu, ljubav i vjeru Rusa u budućnost. ■ politič

 ?? ??
 ?? ?? Dmitrij muratov
Dmitrij muratov
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia