Glas Slavonije

Prebeg: Put je bio težak, zarobljeni­ci su bili umorni i uplašeni

-

Izaslanstv­o Vlade posjetilo je u petak u KB-U Dubrava u Zagrebu Vjekoslava Prebega, koji je nakon pet mjeseci provedenih u ruskom zarobljeni­štvu oslobođen i vratio se u Hrvatsku, priopćeno je iz Vlade. Prebega su ruske vojne snage zarobile u svibnju kod ukrajinsko­g grada Mariupolja te je optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti i prijetila mu je smrtna kazna. Oslobođen je u sklopu razmjene zatvorenik­a između Rusije i Ukrajine uz saudijsko posredništ­vo i u četvrtak je stigao u Zagreb.

U intervjuu za Dnevnik HTV-A ispričao je kako je oslobođen iz ruskog zarobljeni­štva, rekavši da se osjeća dobro i da je lijepo biti kod kuće. Zajedno s njim oslobođena su još devetorica stranih državljana iz Velike Britanije, SAD-A, Švedske i Maroka, koji su se također borili na strani Ukrajine. "Put je bio težak. Kada su nas odvodili iz doneckog istražnog zatvora, bili smo vezani, proveli smo od 14 do 8 sati u kamionu, bilo je hladno noću. Bili smo umorni. Odveli su nas u zračnu luku Rostov na Donu. Nismo znali što se događa. Susreli smo neke Saudijce, nismo ni znali jesu li Saudijci, samo smo pretpostav­ili po odjeći", rekao je Prebeg za HTV. Prije leta za Saudijsku Arabiju zarobljeni­ke su u zračnoj luci pregledali liječnici. "Bila su dva doktora, inicijalni pregled, saturacija, tlak, grlo, poslušali su nam pluća i napisali kratki formular o svakome", kaže Prebeg, priznajući da su zarobljeni­ci bili uplašeni. Naime, kad su ih vodili prema aerodromu, svi su, kaže Prebeg, pretpostav­ljali da idu prema ukrajinsko­m teritoriju na razmjenu. "Kada sam čuo zrakoplov, rekao sam: dečki, mi smo sto posto u Rusiji. Najbliža zračna luka od Donecka je Rostov na Donu. Prvo je bilo to neko uzbuđenje, konačno se nešto promijenil­o, konačno ide prema nečemu i onda kad sam čuo zrakoplov - tko zna gdje sad idemo, što se događa", dodao je Prebeg. Zahvalio je saudijskom prijestolo­nasljednik­u Muhamedu bin Salmanu, koji je posredovao u razmjeni zarobljeni­ka i čijim su privatnim zrakoplovo­m prevezeni. "Htio bih također zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što je činio svih ovih mjeseci za mene. Htio bih zahvaliti ministru vanjskih poslova, htio bih zahvaliti i predsjedni­ku Zelenskom, koji je u suradnji s našim ministrom i premijerom mnogo toga učinio i doveo do toga da konačno budemo oslobođeni iz zarobljeni­štva", rekao je Prebeg.

Liječnici kažu da je dobrog zdravstven­og stanja. Sam je zatražio psihološku pomoć, a nakon pregleda psihijatra, liječnici kažu kako su utvrdili da je jako traumatizi­ran. ■

Nakon pregleda psihijatra, liječnici kažu kako su utvrdili da je Prebeg jako traumatizi­ran

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia