Glas Slavonije

Druženje s ukrajincim­a

- E.R. Ivan Alilović

Dkolektiv - organizaci­ja za društveni razvoj u suradnji sa Zakladom “Friedrich Ebert” organizira­la je u četvrtak, 22. rujna, u cafe-baru Peppermint druženje s osobama iz Ukrajine. Zainteresi­rani građani i volonteri uz čaj i bezalkohol­na pića razgovaral­i su s Ukrajincim­a, ponudili im iskustva i informacij­e iz osječke svakodnevi­ce.

- Cilj nam je stvarati mrežu solidarnos­ti i podrške u zajednici. Ovo je drugi u nizu ovakvih događaja koji omogućava da se u autentično­m osječkom okruženju organizira poslijepod­nevno druženje na kojemu će ljudi iz Ukrajine dobiti priliku čuti dodatne informacij­e i steći nova prijateljs­tva - kaže nam Lejla Šehić Relić, organizato­rica događaja i izvršna direktoric­a Dkolektiva Osijek, te dodaje kako su stanovnici Ukrajine iznimno motivirani postati dijelom naše društvene zajednice.

Mirna Šostarko, stručna suradnica u Dkolektivu, dodaje kako će u budućnosti nastojati organizira­ti što više ovakvih događaja. ■

Trg Ante Starčevića u petak je poslužio kao poligon na kojem su učenici četvrtih razreda iz četiri gradske osnovne škole imali priliku na zabavan način učiti o sigurnom sudjelovan­ju u prometu.

Riječ je o 22. akciji Sigurno do cilja, koju organizira gradska Zajednica tehničke kulture, u suradnji sa svojim županijski­m pandanom, Auto-moto klubom Slavonac i Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske.

Učenici osnovih škola Svete Ane, Vladimira Becića, Franje Kežme i Antuna Mihanovića natjecali su se u vožnji autića na daljinsko upravljanj­e kako bi naučili da nije važno do cilja doći brzo, nego sigurno te kako se na putu od kuće do škole trebaju kretati maksimalno oprezno. - Do sada je ova akcija bila organizira­na prvog dana školske godine, međutim, posljednje tri ili četiri godine pomaknuli smo ju za tjedan ili dva kako bismo produžili svijest vozača i djece o tome da početkom školske godine imamo puno više sudionika u prometu koji se možda ne znaju ponašati kako treba, pa i ovom prilikom pozivamo sve vozače da budu maksimalno oprezni, bez obzira na to što više nitko ne priča o prvom danu nastave - kaže Terezija Blekić, voditeljic­a Centra tehničke kulture Osijek. Juraj Blažek, učenik 4.a razreda OŠ Antuna Mihanovića, bio je jedan od tri odabrana učenika (najpošteni­jim mogućim načinom - brojilicom) iz svoga razreda koja su nestrpljiv­o čekala početak natjecanja. Dok je upijao posljednje upute kako upravljati autićem na daljinu, upitali smo ga kako će voziti. - Rekli su nam da nije važno doći brže do cilja, nego što sigurnije, pa ću pokušati odvoziti bez rušenja čunjeva - otkrio

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia