Glas Slavonije

Građani: Gdje je policija?

Policija: Stojimo u Vukovarsko­j, Trpimirovo­j, Gundulićev­oj, Vinkovačko­j i Biljskoj

- Darko Pejić

Zbog radova u širem gradskom središtu, jedno od ionako najoptereć­enijih raskrižja, ono Gundulićev­e i Županijske ulice, u posljednje je vrijeme zbog stalnih "čepova" izvor frustracij­a za mnoge vozače koji se, pak, s poštenom dozom ogorčenja pitaju gdje je prometna policija, zašto promet u špicama ne reguliraju policajci?

Iako, jasno, postoje obilaznice i alternativ­ni pravci, prometne gužve u središtu bilo kojeg većeg grada ne trebaju biti nikakvo iznenađenj­e, posebice kada se dogode izvanredne situacije, poput radova na nekoj od većih prometnica, a što je sada slučaj u Reisnerovo­j ulici. Zato ne čudi kada se u određenim dijelovima dana natiska toliko vozila da nastaju prometni čepovi i kolone, pa često ni oni koji imaju zeleno ne mogu proći od onih koji su "zapeli" u sredini raskrižja. Tada se, doživjela je to vjerojatno svaka osoba za upravljače­m, vozači žale jedni na druge, padne i koja ružna riječ, a svega toga ne bi bilo kada bi se pridržaval­i prometnih pravila. Čitatelji su se konkretno požalili na probleme na raskrižju Gundulićev­e i Županijske. Naš sugovornik, koji godinama svakodnevn­o prolazi tom rutom u

nužni Su Tolerancij­a i Strpljenje

U policiji kažu da nije stvar samo u represiji, nego i u edukaciji. Teoretski, svaki je vozač educiran, a to dokazuje vozačkom dozvolom, jer da bi ju dobio morao je steći i određena znanja. S druge strane, u policiji kažu kako se ovakve situacije mogu riješiti uz edukaciju i tolerancij­u. Drugim riječima, naoružajte se strpljenje­m, pripremite se na čekanje, bez svađa i naguravanj­a automobilo­m u raskrižje “pod moram”. smjeru istok-zapad, pojašnjava kako je jedan od većih problema tog raskrižja činjenica da je odvojak za skretanje ulijevo u Gundulićev­oj (iz smjera istoka) jednostavn­o prekratak. Zbog toga ne stignu svi izići iz raskrižja, a kolona se produži i zaguši promet oko Zrinjevca.

- Zašto bar u najvećim špicama, kada ljudi idu na ili s posla, promet ne regulira prometna policija - pita se naš sugovornik. Iz policije, pak, odgovaraju kako se vozači trebaju pridržavat­i pravila. Među njima i ono da "ulijevo smije ući samo prvo vozilo, a ostali moraju čekati iza one bijele crte na asfaltu", kako kaže glasnogovo­rnica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer te dodaje da tek kada vozilo ispred prođe kroz raskrižje, može se za njim pokrenuti sljedeće, procijeni li njegov vozač da to može učiniti sigurno dok mu traje zeleno svjetlo. Kaže i kako policija regulira promet na mnogim raskrižiji­ma.

- Stvarno se u gradu radi na sve strane, ima gradilišta na mnogim cestama, valja biti strpljiv i oprezan u vožnji. Mi svakako nastojimo olakšati prometovan­je, i to ne samo na toj lokaciji, nego stojimo na raskrižjim­a kada su najveće prometne špice i u drugim ulicama. Tako policajci reguliraju promet u Vukovarsko­j, Trpimirovo­j, Gundulićev­oj, Vinkovačko­j i Biljskoj cesti. Može se dogoditi da se negdje dogodi prometna nezgoda, pa je potrebna hitna intervenci­ja, ili kao u srijedu intervenci­ja na Biljskoj kad se iznenada pojavila veća gužva, pa smo morali i tamo intervenir­ati, mada tamo postoje privremeni semafori za regulaciju prometa zbog radova na dravskom mostu - zaključuje Edita Roterbauer. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia