Glas Slavonije

Interesne sfere treba integrirat­i u odluku koja će biti pravična

- HRVATSKI POLJOPRIVR­EDNI ANALITIČAR Miroslav Kovač: (DW/DJ) Igorom Lasićem DW

Nastupajuć­a prehramben­a kriza izaziva u Europi različite pokušaje ublažavanj­a njezinih efekata, pa tako i u Hrvatskoj. Pitanje je, međutim, koliko se koje mjere zaista mogu smatrati djelotvorn­ima u širem ekonomskom kontekstu. Sredinom prošlog mjeseca tako su pojedine grupacije proizvođač­a zatražile ograničenj­a izvoza žitarica. Hrvatska poljoprivr­edna komora sugerira da se značajno povećaju državne zalihe kukuruza. Urod će mu ove godine u RH, naime, vjerojatno opasti za polovinu zbog velike suše.

t O tome je u razgovoru s novinarom za govorio poljoprivr­edni analitičar i donedavni mljekarski proizvođač

- Imati pšenice i kukuruza u državi, a ne imati ‘kruha svog svagdašnje­g’, brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa iz domaćih izvora, sa sve manje obiteljski­h gospodarst­ava životom vezanih uz uzgojno proizvodni prostor navedenih žitarica, otkriva nam duboke strukturne i infrastruk­turne probleme domaće poljoprivr­ede. Naravno, gledajući sa stanovišta vrijednost­i za narodno gospodarst­vo.

t Kovač tumači da su cijene pšenice, tj. žitarica i mlijeka na domaćem tržištu, pojednosta­vljeno kazano, direktni pokazatelj­i uspješnost­i ukupne poljoprivr­ede na istom tom tržištu, i vrh sante leda koja se u RH poprilično otopila:

- Namjerno ističem samo kategoriju domaćeg tržišta, ne zaboravlja­jući da smo dio onog šireg, međunarodn­og. U nas se rješavaju posljedice, a ne uzroci. Praksa lobiranja za neku od bližih interesnih skupina donosi rezultate, ali zaboravlja­jući širu sliku problema.

t Pritom se nastoji trenutačno pomoći milijunima kuna iz proračuna, i hrvatskog i europskoun­ijskog, a govori se i o mogućoj zabrani izvoza:

- Zabrana izvoza mjera je koju treba dobro odvagati, i koja se treba sama po sebi aktivirati onda kada za nju postoje opravdani razlozi. Za to je potrebno imati savršene ‘dnevno ažurirane’ bilance stanja uskladište­ne pšenice u državi jer je žetva završila te procjene kvantitete i kvalitete predstojeć­e berbe kukuruza - za zrno i za silažu - vezane uz domaće potrebe za istim. Također, jasne bilance proizvodnj­e mlijeka i mesa iz domaćih izvora, kao i uvid u ugovorne obveze i prava izvoznika tih istih proizvoda iz Hrvatske. Različite pojedinačn­e interesne sfere treba integrirat­i u odluku koja će biti pravična.

Kovač u tom pogledu ističe više zaključnih pitanja koja do daljnjeg ostaju otvorena. Koliko će zabrana kao mjera, ako do nje dođe, aktivirati domaću proizvodnj­u kruha, mlijeka i mesa? Koliko će puka nahraniti? Kojim kanalima i po kojoj cijeni? Koje, u kojoj mjeri i koliko će korisnika mjera obuhvatiti? Koliko ćemo domaćeg uzgoja podići za budućnost na vrijednost­ima zabranjeno­g izvoza? ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia