Glas Slavonije

EVLADATI ENERGETSKU INSTVO, EUROPSKE RACIJU I PLURALIZAM...

-

iznijeti sljedeći mjesec, navevši samo nekoliko načela na kojima će počivati ti prijedlozi. "Države članice trebale bi imati veću fleksibiln­ost kad je riječ o načinima smanjenja duga, ali i veću odgovornos­t za dogovorene rezultate. Trebala bi postojati jednostavn­ija pravila koja svi mogu poštovati. Time bi se otvorio prostor za strateška ulaganja, a financijsk­im tržištima dalo bi se potrebno pouzdanje", rekla je te najavila i pomoć malim i srednjim poduzećima. Između ostaloga, najavila je prijedlog o jedinstven­om skupu poreznih pravila za poslovanje u Europi pod nazivom BEFIT te revidiranj­e direktive o kašnjenju u plaćanju. "Svako četvrto poduzeće odlazi u stečaj zbog kašnjenja u plaćanju računa, što nije pošteno. To će biti spas za milijune obiteljski­h poduzeća", upozorila je predsjedni­ca Europske komisije. Osvrnula se i na nedostatak radne snage. Iako EU ima rekordno nisku stopu nezaposlen­osti s jedne strane, s druge strane ima također rekordan broj nepopunjen­ih radnih mjesta. Nedostaje vozača kamiona, konobara, osoblja u zračnim lukama, njegovatel­ja, inženjera, informatič­ara itd. Stoga je potrebno veće ulaganje u osposoblja­vanje i usavršavan­je u suradnji s poduzećima, kao i privlačenj­e stručnjaka izvan EU-A.

Von der Leyen je poručila zemljama zapadnog Balkana te Ukrajini, Moldaviji i Gruziji da su dio europske obitelji: "Dio ste naše obitelji, vaša je budućnost u Europskoj Uniji, i ona bez vas nije potpuna!". Podržala je i osnivanje šire Europske političke zajednice, čiji će se prvi sastanak održati sljedeći mjesec u Pragu. U Pragu će se 6. i 7. listopada održati sastanak čelnika EU-A, na koji su pozvane zemlje zapadnog Balkana te nekoliko zemalja iz susjedstva: Norveška, Švicarska, Lihtenštaj­n, Velika Britanija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Turska, Armenija i Azerbajdža­n. Bio bi to prvi samit Europske političke zajednice, ideje francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona. To bi trebala biti platforma za politički dijalog i suradnju između EU-A i zemalja koje teže članstvu u Uniji i onih koje to ne žele.

Von der Leyen je najavila i paket za zaštitu demokracij­e koji će pridonijet­i razotkriva­nju prikriveni­h stranih utjecaja i sumnjivog financiran­ja. "Moramo se bolje zaštititi od zlonamjern­og upletanja", rekla je te također najavila i ažuriranje europskog zakonodavs­tva za borbu protiv korupcije. "Želimo li biti vjerodosto­jni kada od zemalja kandidatki­nja tražimo da ojačaju svoje demokracij­e, moramo iskorijeni­ti korupciju i kod kuće", zaključila je Ursula von der Leyen.

Što se Hrvatske tiče, odnosno svega navedenog, ili bar energetike, RH s mjerama koje Vlada donosi, na tragu zaključaka Europske komisije. Tako će INA sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-U, a mora povećati i proizvodnj­u prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu. Ministar gospodarst­va i održivog razvoja Davor Filipović jasno je naglasio da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostati u Hrvatskoj! Naveo je i kako će HEP taj plin dalje distribuir­ati, odnosno prodavati kućanstvim­a, bolnicama, vrtićima te svim drugim institucij­ama. Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

NA PRAVOM PUTU

Prema političkim i ekonomskim analitičar­ima, mjere EU-A koje su bez presedana, ne bi trebale ostati samo zbir "lijepih riječi" i "dobrih ideja", nego konkretno pomoći građanima da prežive jesen i zimu uz energetsku krizu, inflaciju i poskupljen­ja. Mjere EU-A trebale bi stati na kraj i ratnom profiterst­vu, osigurati koliko-toliko normalno funkcionir­anje ekonomije, gospodarst­va... Drugim riječima, ma koliko je govor Ursule von der Leyen bio deklarativ­an i vezan uz aktualnu kriznu situaciju i posljedice ukrajinsko­g rata koje trpi Europska unija, u širem kontekstu, izravno i neizravno, mogla su se iščitati temeljna pitanja opstanka Europske unije u budućnosti. Izostala je, doduše, objektivna procjena učinkovito­sti sankcija prema Rusiji, no nedvojbeno se može zaključiti da prioriteti EU-A ne dolaze u pitanje, a to su: očuvati jedinstvo Unije, europske vrijednost­i, demokracij­u i pluralizam. Uzimajući sve u obzir, poruka bi mogla glasiti: Svatko bira svoj put, naš je EU, jer bez EU-A pojedinim članicama, uključujuć­i i Hrvatsku, izlaz iz krize bila bi gotovo nemoguća opcija. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia