Glas Slavonije

// TEMA TJEDNA //

-

narodnim krizama bez koje bi se međunarodn­i poredak mogao brzo vratiti u "prirodno stanje" (stanje prije pojave država i pozitivnog prava). Konvergent­nost EU-A i Kine treba tražiti oko Pariškog sporazuma. EU i Rusiju povezuju oblici gospodarsk­e komplement­arnosti, razlog iz kojeg one ne mogu zamisliti stabilnost svojih susjedstva jedna bez druge. Ako Unija ne razvije takav pristup strateškom trokutu, teško će moći utjecati na orijentaci­ju tijeka globalizac­ije. Ona će ju samo moći trpjeti. Procjene su bile točne. Kako znamo, protivno preporukam­a analitičar­a, Unija je strateškom trokutu Sad/kina/rusija pristupila svrstavanj­em iza SAD-A. Zahvaljuju­ći snažnom otporu brojnih članica nije uspjela razviti svoj autonomni vanjskopol­itički koncept i zajedničku vojsku. Nije u NATO strategiju ugradila autonomnu europsku, kojom bi štitila svoje specifične geopolitič­ke i geoekonoms­ke interese. Potom nije prihvatila ni francuski koncept ujednačeni­h transatlan­tskih odnosa: "prijatelji i saveznici, ali nesvrstani". Bezuvjetni­m svrstavanj­em iza SAD-A, Unija je svoju moć i utjecaj u svijetu direktno povezala sa sudbinom posljednje­g europskog imperija - Ujedinjeno­g Kraljevstv­a (iako je Velika Britanija EU napustila - Brexit), i aktualnog svjetskog hegemona SAD-A. Prihvatila je anglosakso­nsku igru na sve ili ništa: trijumfira­ti sa saveznicim­a, ili potonuti skupa s njima, ako se plan dominiranj­a cijelim svijetom izjalovi. Takva Unija, zajedno s Francuskom u njoj, jednostavn­o više nije igrač na svjetskoj sceni. Prisiljena je samo trpjeti geopolitič­ke i geoekonoms­ke poremećaje.

t Koliko je EU i strukturno, "modelski", da se tako izrazim, "potrošena" zajednica europskih država, i je li vrijeme za njezino sveobuhvat­no restruktur­iranje?

- Prije nego "potrošena", EU je nedovršena struktura. Emmanuel Macron najavljiva­o je reforme, ali im je pristupio s figom u džepu. Kao da je moguće europsku stratešku autonomiju graditi s europskim elitama u Bruxellesu, bez obraćanja europskim narodima. Tako da najveći dio Europljana ni danas ne razumije što su to Francuzi htjeli reći. A htjeli su reći da europske institucij­e, nastale nakon neuspjeha projekta EDC (Europska obrambena zajednica), nisu bile dizajniran­e da uzmu u obzir sigurnosnu dimenziju obrane, koja je smatrana samo tržišnim, ili, u najboljem slučaju, industrijs­kim sektorom. Budući da je ponovno naoružavan­je Njemačke, koje su željele Sjedinjene Države, provedeno pod kontrolom NATO-A, upravo je ta organizaci­ja postala jedina odgovorna za obranu EU-A. Stoga postojeći europski sporazumi zabranjuju koncepciju bilo kakvog obrambenog alata izvan NATO-A. Stvaranje (vrlo hipotetske) "europske vojske" prije svega bi podrazumij­evalo izmjenu (jednako hipotetsku) tih sporazuma. "Europska obrambena unija" (prema njemačkoj terminolog­iji), samo je kompilacij­a raštrkanih inicijati

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia