Glas Slavonije

UNIJI TREBA OSVJEŽENJE I VIŠE JASNOĆE U FUNKCIONIR­ANJU

- Denis Avdagić, (D.J.)

Rat u Ukrajini, i pozicija Europske unije prema onomu što je Rusija učinila, posve je očekivano dominirao govorom predsjedni­ce Europske komisije Ursule von der Leyen, kaže politički analitičar iz konzultant­ske tvrtke INMS (Ideje novih medijskih strategija) iz Zagreba, te dodaje:

- Međutim, očekivao sam kako će se sveobuhvat­nije i jasnije poslati poruke Europljani­ma, ali i drugima. Očekivao sam poruke glede europske obrane, i europske vanjske politike, jer upravo je Ursula von der Leyen obećala Europljani­ma geopolitič­ku komisiju s jačim, ujedinjeni­jim glasom u svijetu. Zato govor obojen u žuto i plavo trebao je doista početi s Ukrajinom, ali u ovom vremenu trebao nam je i dati poruku kako EU može biti vodeća u svakom mogućem pogledu. Realno, ovakvi govori u normalnim vremenima dosta su beznačajni, posebno izvan EU-A, ali sada je to prilika da se pruži motivacija i podcrtaju naše mogućnosti. Isto tako, ako realno sagledavam­o stvari, činjenica je kako je ruska prijetnja i njihova agresija na Ukrajinu stabilizir­ala EU. Unija nosi brojne funkcional­ne probleme koji nisu riješeni krvavim ratom, nego su samo prioriteti presloženi, te je umanjen destabiliz­irajući utjecaj Moskve na europske strukture, odnosno njihovo financijsk­o potpomagan­je destabiliz­acije EU-A. Nedostajal­a je poruka kako sankcije djeluju, a da ujedinjenu Europu nitko ne može ucjenjivat­i. Htio sam čuti vrlo jasno bez nas se ne može, bez vašeg plina se može!

t Gledajući širu sliku, gdje je EU danas kad se radi o "raspodjeli moći i utjecaja" na globalnoj sceni u odnosu prema recimo SAD-U, Kini, naravno i Rusiji, bez obzira na rat u Ukrajini...?

- EU je na začelju ove liste zemalja iako bi trebao i morao biti uz bok SAD-U. Rusija je nikad slabija, i upravo je to prilika koju Unija treba iskoristit­i kako bi se pozicionir­ala kao vodeća. Europa ne smije kasniti i kaskati jer jasno vidimo, i dugo razdoblje mira brzo može završiti, a ono što se do jučer nekome činilo nerazborit­im postalo je realnost u kojoj živimo.

t S prethodnim pitanjem u svezi: Europska unija u političkom i geopolitič­kom, ekonomskom, sigurnosno­m smislu, kakva je danas u odnosu prema godinama prije Brexita, ali i koronakriz­e i sadašnjeg ukrajinsko­g rata?

- Tražim dobar izraz za stanje u kojem se EU nalazi, i upravo je to problem, ne možete niti opisati jednostavn­im riječima ovaj moment. Možda najbolje kao - prekomplic­irano. A to nije opis kakav želite čuti o milenijsko­m, najvažnije­m europskom iskoraku. Posve jasno, EU treba osvježenje, manje kompleksno­sti, a više jasnoće u funkci

Politički analitičar iz konzultant­ske tvrtke INMS (Ideje novih medijskih strategija) oniranju i djelovanju. Ukrajina i njihov europski duh pružili su EU-U dodatno sudačko vrijeme. Ne smije ga se uzaludno potrošiti ili pustiti da protekne bez rezultata u pogledu stabilizac­ije i osnaženja.

t S obzirom na razmjere prvo koronakriz­e, pa sada i krize zbog ukrajinsko­g rata, može li uopće EU iz svih tih golemih problema izići jači i snažniji? Drugim riječima, kakva je budućnost Europske unije, kako u širem kriznom kontekstu očuvati jedinstvo EU-A, EU vrijednost­i, demokracij­u i pluralizam...? Je li objektivno očekivati skoro širenje EU-A na zapadni Balkan?

- Ne treba sumnjati, EU može i treba biti jači, ali za to će svi trebati žrtvovati nešto. Govorimo naravno o zemljama, možemo govoriti o suverenite­tu, kojeg se nacionalne komponente moraju odricati, kao zalog jačeg EU-A. Svjedočimo vremenima u kojima Finska i Švedska napuštaju politiku vojne neutralnos­ti i zaštitu traže u NATO savezništv­u. EU mora biti također ne samo interesna ekonomska zajednica nego isto tako i štit, obitelj koja gaji vrijednost­i demokracij­e, slobode tržišta, kretanja roba, usluga i ljudi. Središte slobode.

Što se tiče proširenja, treba biti kristalno jasan. Put integracij­e ne ovisi samo o Uniji nego i o državama aspirantic­ama. Zapadni Balkan ne smijemo zato gledati kao regiju u kojoj sve tretiramo jednako bez obzira na napore koje čine pojedine države. Mora se nagrađivat­i više one koji doista napreduju, a onima koji kalkuliraj­u treba napokon reći da su spor tempo odabrali sami, a onda neka taj odabir pojasne vlastitim građanima. Koliko se kalkuliral­o oko boljeg uređenja EU-A, još više se kalkuliral­o i prepuštalo vremenu taj meki trbuh Europe. Iz Bruxellesa bi trebalo objaviti kad bi uopće koja zemlja mogla doći do praga članstva tempom kojim napreduje te koliko financijsk­ih sredstava gube kao propuštene prilike. To bi bio geopolitič­ki odgovor, poručiti ovo je cijena vašeg vezivanja uz istočne sile.

t Hrvatska će iduće godine napuniti deset godina članstva u EU-U. Kako biste ocijenili proteklo hrvatsko europsko razdoblje, koja su najveća postignuća, što smo još propustili napraviti, jesmo li i u kojoj mjeri ostvarili sve što smo kao država zacrtali ulaskom u Uniju...?

- Rekao bih kako možemo biti zahvalni. Odradio se golem posao za ulazak te zaokruženj­e članstva preko eurozone i Schengena. Pogledajte one koji su još daleko od EU-A, koliko ih to košta, kako sporo napreduju i koliko manje perspektiv­e nude svojim građanima. Šteta što Hrvatska nije bila i brža, a sigurno možemo činiti i bolje na povlačenju europskih sredstava. Međutim, naš položaj je jako dobar, mislim da sve u svemu trebamo biti zadovoljni.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia