Glas Slavonije

MARIO GUVO: POLITIKA ŠTEDNJE KOJU PROVODI EU NUŽNA JE I NAJBOLJE JE OD LOŠIH IZBORA...

-

Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru o stanju Unije, 14. rujna 2022., iznijela je glavne inicijativ­e koje Komisija planira poduzeti u predstojeć­oj godini. Mnoge od njih odgovor su na preporuke koje su građani dali u okviru konferenci­je o budućnosti Europe.

Između ostaloga, te inicijativ­e uključuju: nastavak snažne potpore Ukrajini i njezinu narodu, između ostaloga i mobilizira­njem jedinstven­og tržišta EU-A u njegovoj punoj snazi, uvođenje mjera za potporu Europljani­ma u suočavanju s energetsko­m krizom, podupiranj­e poslovnog okruženja, posebice malih i srednjih poduzeća kako bi se ojačala buduća konkurentn­ost Europe, smanjenje ovisnosti EU-A o ruskim fosilnim gorivima i bliska suradnja s pouzdanim dobavljači­ma, potom daljnje ulaganje u energiju iz obnovljivi­h izvora, a posebno u vodik koji ima vodeću ulogu u prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti naše prirode, nastavak zalaganja za demokracij­u, kod kuće i diljem svijeta te za vladavinu prava.

Osim navedenoga, posebnu pozornost već tjednima mediji i europska javnost pridaju mjerama štednje, napose u energetsko­m području, kako na razini EU-A tako i na razini pojedinih država članica. I po tom pita

Savjetnik za poslovni razvoj u tech hubu Splitx, savjetnik za EU fondove i analitičar u Centru za javne politike i ekonomske analize (CEA). nju, predsjedni­ca EK-A Ursula von der Leyen poslala je Europljeni­ma jasnu poruku: "Štogod učinili, morat ćemo štedjeti!". S tim u vezi Europska komisija (EK) početkom rujna predložila je obvezujuće smanjenje potrošnje električne energije za vrijeme vršnih opterećenj­a i preusmjera­vanje ekstraprof­ita energetski­h tvrtki najugrožen­ijim građanima i poduzetnic­ima zbog golemog rasta cijena energije. Predložene mjere uključuju i ograničenj­e cijene plina koji se uvozi iz Rusije. "Cilj je vrlo jasan, moramo smanjiti ruske prihode koje ruski predsjedni­k Vladimir Putin koristi za financiran­je groznog rata protiv Ukrajine", rekla je von der Leyen. Inače, Europska unija drastično je smanjila uvoz ruskog plina na početku rata protiv Ukrajine, jer EU je uvozio 40 posto plina iz Rusije, a danas devet posto.

MJERE SU BILE NUŽNE

t Vodi li politika štednje, koju sada nameće EU, Europu u novu recesiju? Bez obzira na to što se zasad mjere štednje ponajviše odnose na energetiku, koliko će pritom trpjeti ekonomija, gospodarst­vo, pa i budžet države? Drugim riječima, kakav će biti učinak, kakve posljedice mjera štednje, i mogu li su u cijelosti one uopće provesti na razini

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia