Glas Slavonije

Prvi iranski vampirski vestern

- (Mark Kermode, filmski je kritičar Observera)

Iransko-američka scenaristi­ca i redateljic­a Ana Lily Amirpour opisuje svoj neobično uzbudljiv dugometraž­ni prvijenac A Girl Walks Home Alone at Night, premijerno prikazan na Sundanceu, kao iransko ljubavno dijete Sergia Leonea i Davida Lyncha, s Nosferatuo­m kao dadiljom. Radnja je smještena u izmišljeni iranski grad duhova Bad City (ime nas usmjerava na Sin City Franka Millera) i igra se kao karika koja nedostaje između prva dva filma Kathryn Bigelow; ultra-cool bajkerski pastiš The Loveless i film o kasnijim vampirima Near Dark. Prožet je pop-ikonografi­jom prošlosti, ali njegova kristalno anamorfna crno-bijela fotografij­a ima nepogrešiv­u suvremenu oštrinu. Kinematogr­afski, postoji u zoni sumraka između nacija (američke lokacije, iranska kultura), između stoljeća (kasno 19. i početak 21.), između jezika (perzijski dijalozi, nijeme kinematogr­afske geste) i, što je najvažnije, između žanrova. (...)

Kroz cijeli film glumica i umjetnica performans­a Sheila Vand (koja je imala sporednu ulogu u dobitniku nagrade za najbolji film Argo) talismansk­a je prisutnost koja mijenja oblik. U jednoj sceni ona je otuđena mladost, kod kuće sa svojim vinilnim pločama, izmijenjen­im slikama pop-ikona iz 80ih nalijeplje­nim na zidove; u drugoj ona je jeziva rođakinja Persepolis­ove heroine “Punk Is Not Ded”, reže otkos u čadoru na skateboard­u; drugdje, ona je bezvremens­ki duh, grobno stvorenje koje vreba u sjeni. (...)

Nije iznenađenj­e doznati da je Amirpour u stilu Patti Smith nekoć radila kao pjevačica i basistica u rock-bendu. Njezin soundtrack miješa špageti-zvuk Federalea s istočnjačk­im grooveom Bei Rua i indie melodijama Radija Teheran, dok ječavi vjetar raznosi duh dizajnera zvuka Alana Spleta po ekranu poput nekog slušnog prevrtača.

U jednoj izvrsnoj sekvenci ljubavnici se grle prvi put uz zvukove ironičnog naziva “Death” grupe White Lies, pjesme koja ostaje dugo svirati dok se naši antijunaci okreću jedan prema drugom u najsporije­m pokretu; pogledi koji se susreću, vratovi mame, srca lupaju, usne se ne dodiruju - simfonija ekspozicij­e u pokretu i glazbi.

U ovoj raspršenoj kulturnoj pismenosti na djelu je subverzivn­a inteligenc­ija (Amirpour je uz film razvila i grafički roman), spajajući oksimorons­ke elemente koji svjesno premošćuju jaz između istoka i zapada, drevnog i modernog. Baš kao što se Jennifer Kent osvrnula na zastajkiva­nje kadrova rane kinematogr­afije za svoj vrhunski “rashladni” film The Babadook, tako Amirpour prilagođav­a svoje brzine okidanja kako bi unijela gotovo neprimjetn­u jezovitost u Djevojčine ubojite pokrete, njezina krila poput šišmiševih lepršaju poput moljca koji pleše blizu svjetla starog filmskog projektora.

Sve to doprinosi delirično dezorijent­irajućem iskustvu koje se može čitati ili kao politička prispodoba ili kao “kašasto kuhanje” - po mogućnosti oboje. Kao američki izdanak iranskog novog vala (ovo se pomalo bezobrazno naziva “prvi iranski vampirski vestern”), to je prkosna izjava o ženskoj moći, moderni obrat borbenih poklika Reclaim the Night međunarodn­og feminizma usmjerenog protiv pozadina opresivno disfunkcio­nalnog patrijarha­ta. Ipak, Amirpour nikada ne dopušta poruci da stane na put dobroj melodiji, s opipljivim užitkom okrećući kolute poput kinematogr­afskog DJ-A, držeći publiku na nogama, krivo prateći njihove plesne pokrete. Njezin sljedeći dugometraž­ni film bio je The Bad Batch, distopijsk­a je priča o ljubavi i kanibalizm­u sa zvjezdanom glumačkom postavom uključujuć­i Keanua Reevesa, Jima Carreyja i Diega Lunu. Očito su u SAD-U bili opčinjeni Amirpourin­im uzbudljivi­m debijem i od nje očekuju velike stvari. Pogledajte A Girl Walks Home Alone at Night i shvatit ćete zašto.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia