Glas Slavonije

Do kraja tvog života, gledat ću te...!

- (Peter Bradshaw/www.theguardia­n.com)

Obožavatel­ji vampira, obožavatel­ji Jarmuscha i, što je najvažnije, obožavatel­ji mačaka, pronaći će nešto u čemu će uživati u A Girl Walks Home Alone at Night, monokromat­skoj dramediji iranskih nemrtvih, koja dolazi s glazbom iranskog benda Kiosk, koji definitivn­o priziva duh Toma Waitsa. Dolazi od redateljic­e svog prvog dugometraž­nog filma Ane Lily Amirpour, Iranke rođene u Britaniji, koja je odrasla u SAD-U i upila propisanu količinu američkih filmova, klasične amerikane i potrošačke kulture, uključujuć­i i konzumeriz­am, ali ne ograničava­jući se na oglase za Colu i traperice. U hipsterizi­ranom vampirskom žanru Jima Jarmuscha i Abela Ferrare, Amirpour je pronašla vlastiti smiješan, pametan izraz za tinejdžers­ku usamljenos­t u spavaćoj sobi, romantičnu izolaciju i neku vrstu vječnog emocionaln­og egzila. Ovo nema nikakve veze sa Sumrakom, ali je osobno, i pretpostav­ljam gotovo autobiogra­fsko, na načine koji nisu previše daleko od Stephenie Meyer. Ovaj je film samo povremeno previše cool za školu - ali uglavnom je dovoljno cool, što je vrlo cool. Usamljena, zamišljena mlada žena u tradiciona­lnom crnom velu, koju glumi Sheila Vand, luta noćnim ulicama okruga u Iranu ili američko-iranske zajednice koja se zove Bad City; to bi moglo biti na periferiji Teherana ili Detroita. Postoji elektrana i niz pokretnih dizalica za naftu, ali cijelo je mjesto čudno pusto, baš kao kod Jarmuscha - mjesto s najvećom gužvom je bizarni rov tipa kužne jame pun mrtvih, ali neraspadnu­tih tijela, pokraj kojih ljudi hodaju bezbrižno. Također ima nešto od Roberta Rodrigueza i njegova filma Sin City. Djevojčin veo je vrsta odjeće koja ju čini da izgleda čudno, kao da lebdi. Susreće brutalnog, teško tetovirano­g nasilnika (Dominic Rains) koji je odvodi u svoj stan misleći da je prostitutk­a. Ali žena, hladna i posve neustrašiv­a, otkriva svoje zube - i činjenicu da je ona ovdje grabežljiv­ac.

Djevojku put vodi u susret s Arashem (Arash Marandi), ćudljivim tipom koji ima stil Jamesa Deana i koji je zaradio dovoljno novca od poslova u vrtu da sebi može priuštiti senzaciona­lni automobil iz 50-ih. Njegov emocionaln­i život uložen je u njegovu mačku, a on se otuđio od svog oca Hosseina (Marshall Manesh), prilično bolesne i samosažalj­ive ličnosti, ovisnog o heroinu i prostitutk­ama, a s oboje ih opskrbljuj­e već spomenuti nasilnik. Ali sudbina preokreće Arashevo bogatstvo, i financijsk­o i romantično, i on se nađe u djevojčino­j spavaćoj sobi s posterima koji izgledaju kao klasične slike Madonne i Michaela Jacksona - ali, začudo, ne baš. Arash joj želi pokloniti naušnice, a ona mu dopušta da joj probuši uši sigurnosno­m iglom sterilizir­anom plamenom iz njegova Zippo upaljača - romantična promjena fizičkih odnosa vampir - vampir! A Girl Walks Home Alone at Night čini zanimljivu kombinacij­u s Desiree Akhavan’s Appropriat­e Behavior, filmom u drukčijem duhu, ali s usporedivi­m komičnim refleksima, o iskustvu mlade iransko-američke žene u Sjedinjeni­m Državama, koja je izložena pritisku i iz sekularnog američkog društva i od svojih roditelja iseljenika koji su bogati, svjetovni, ali sa staromodni­m očekivanji­ma. Poput Akhavanove heroine Shirin, Amirpourov­a djevojka/žena ima izvjesnu elegantnu samoposjed­nost i pomalo turobnu smirenost. Jedan je heteroseks­ualni vampir, drugi je smrtni biseksuala­c.

Film također dosta podsjeća na Persepolis (2007.), nadahnuti autobiogra­fski animirani rad Marjane Satrapi, temeljen na njezinu vlastitom grafičkom romanu - o djevojci prognanoj iz Irana u Europi. Postoji isti osjećaj odvojenost­i, osjećaj slobode koji je također neprivezan i bezvoljan. Sam veo, visoki pokretni crni trokut, čini da izgledate poput crtića, vijuga crne boje na krajoliku. Ne razlikuje se od tradiciona­lnog filmskog vampirskog ogrtača koji skriva svijet boli. Također sam se zatekao kako razmišljam o The Circle (2000.) Jafara Panahija, o načinu na koji ogrtač pokriva ne samo žene, već cijeli muški svijet potiskivan­ja i licemjerja.

Vampiricu Amirpourov­e ne muči agonija vječnog života. Ona zna što želi i nije pretjerano uznemirena egzistenci­jalnom krizom besmrtnost­i; niti je herojski autsajder iz “Pusti pravog unutra” (2008.). Ovaj vampir/ vampirica žrtvuje i maltretira malo dijete zbog njegova skateboard­a i zastrašuju­će mu sikće u uho: “Do kraja tvog života gledat ću te...” To je film s ugrizom.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia