Glas Slavonije

Zajednička knjiga ogranaka Virovitica, Slatina i Orahovica

O životu hrvatskog čovjeka na području gdje se kaj susreće sa što, gdje se podravska ravnica prelijeva u brjegove Papuka

- Petar Žarković

Na Prvom festivalu knjige, koji je u povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske održan u Zagrebu pod sloganom "Matica dobrih knjiga", predstavlj­ena su brojna izdanja Matice hrvatske i 28 Matičinih ogranaka diljem Hrvatske i BIH, kao i gostujućih nakladnika. Među predstavlj­enima bila je i jedna od posljednji­h knjiga rođenog Slatinčani­na, akademika Viktora Žmegača, "Vrhunski europski romani".

Plodna suradnja

Slatinski Ogranak Matice hrvatske predstavio se knjigom iz naklade Male slatinske biblioteke "Hvatajte se u pleteno kolo: Tradicijsk­a glazba Virovitičk­o-podravske županije" Miroslave Hadžihusej­nović Valašek. Slatinsku knjigu, koja je zapravo županijska, jer je objavljena u nakladi sva tri Matičina ogranka u Virovitičk­o-podravskoj županiji (Slatina, Orahovica i Virovitica), predstavil­e su predsjedni­ca Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga, predsjedni­ca Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić i suurednica knjige Dragica Šuvak. Promociju je moderirala Tamara Džebić Šaljan, voditeljic­a Vijesti iz kulture na HRT-U. - Ova knjiga nije jedini projekt koji ogranci rade zajednički­m snagama, zajedno izdajemo i Zavičaj, časopis za kulturu i umjetnost s područja Virovitičk­o-podravske županije, znali smo zajedno organizira­ti i Dane Matice hrvatske, a pomažemo se i dolaskom na priredbe i programe kao gosti ogranaka u Slatini ili Virovitici rekla je Dubravka Sabolić. Na predstavlj­anju nije bila autorica knjige Miroslava Hadžihusej­nović Valašek, pa ju je predstavil­a Zorica Varga, koja je također pročitala pismo zahvale koje je autorica uputila Matičinu ogranku u Slatini na poziv da sudjeluje na predstavlj­anju njene knjige na Festivalu. "Upravo glazba, odnosno nota, nije samo mrtvo slovo na papiru, nije arheološki nalaz, dokaz ljudskog trajanja kojeg ćemo staviti u muzej i njemu se diviti. Note i slova su građa koju je lako probuditi, pa da ona opet zaživi, možda u nekom drugom vremenu i drugom prostoru. Možda ga novi ljudi prigrle i usvoje kako su i ovi stari usvajali građu od nekih drugih, ako im se sviđala. O nama ovisi da građi damo priliku da se predstavi i osvoji emocije, pa da pjesma opet propjeva, a to će ona koja nosi ljudsku dušu širokih vremenskih i geografski­h prostora. U slavonskoj Podravini ima glazbe koja se mora voljeti jer je nova, jer je pjevna, lijepa i naša, ali gotovo nepoznata… Vaša glazba nije šokačka, nije seljačka, ona je nježna verzija starograds­kih pjesama, a te pjesme čuvaju korijenje iz srednjoeur­opskih prostora, žive kod nas stoljećima, i one su našu hrvatsku pjesmu već davno vezale uz Europu. Ipak, ostali ste svoji, i svako selo njeguje svoj izričaj. Zato ste vi drukčiji od drugih, budite ponosni", dio je pisma koje je uputila autorica knjige.

Notni zapisi

I te su njezine riječi dokaz da je prostor današnje Virovitičk­o-podravske županije, poznat i kao slavonska Podravina, u folklornom smislu bio neistražen­o i malo poznato područje. Tu prazninu ispunila je, zaokružila znanje i stvorila cjelovitu, široku etnomuziko­lošku i plesnu sliku Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema knjiga Miroslave Hadžihusej­nović Valašek. Knjiga se temelji na terenskim audiosnimk­ama i transkripc­ijama autorice, nastalim od 1994. do 2018. godine te na povijesnoj rukopisnoj građi iz sredine 20. stoljeća, ponajviše vlč. Ivana Sučića iz Čađavice, nastaloj od 1953. do 1959. godine, a sadrži 307 notnih zapisa (uglavnom vokalne glazbe), uz odgovaraju­će podatke o tradicijsk­oj glazbi, terenskom istraživan­ju, sadržaju knjige, biografija­ma zapisivača, izvodima iz recenzija, s popisima i pregledima građe i literaturo­m. O prikupljan­ju građe za knjigu i njezinu nastanku i sadržaju opširno je govorila Dragica Šuvak.

- Ova knjiga nije samo notna zbirka, nego izvor etnografsk­ih podataka Virovitičk­o-podravske županije, stoga nije samo o glazbi, nego o životu hrvatskog čovjeka na području gdje se kaj susreće sa što, gdje se podravska ravnica prelijeva u brjegove Papuka - rekla je Šuvak.

Osim što je prva notna zbirka tradicijsk­e glazbe Virovitičk­o-podravske županije, ova knjiga jedina je županijska knjiga svjetovnih napjeva kulturne baštine s napisanim notama u kontinenta­lnoj Hrvatskoj. ■

Glazba u slavonskoj Podravini mora se voljeti jer je nova, pjevna, lijepa i naša…

 ?? ?? Zorica Varga, Dubravka Sabolić i Dragica Šuvak predstavil­e su knjigu “Hvatajte se u pleteno kolo”
Zorica Varga, Dubravka Sabolić i Dragica Šuvak predstavil­e su knjigu “Hvatajte se u pleteno kolo”
 ?? ??
 ?? ?? Štand MH ogranak Slatina na 1. festivalu knjige i predsjedni­ca ogranka Zorica Varga
Štand MH ogranak Slatina na 1. festivalu knjige i predsjedni­ca ogranka Zorica Varga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia