Glas Slavonije

Priznanja za Najbolje hrvatske tamburaše i grupu Opća opasnost Za 40 godina kontinuira­nog rada nagrađena je i grupa Plava trava zabrava, koja je zabilježil­a velike međunarodn­e uspjehe

- Tanja KVORKA

Uvelikoj dvorani Tvornice kulture u Zagrebu održana je svečana proslava triju desetljeća djelovanja Hrvatske glazbene unije. Tom su prilikom uručena posebna priznanja: za 40 godina kontinuira­nog rada grupi Plava trava zaborava, 35 godina karijere Najboljim hrvatskim tamburašim­a i za 30 godina postojanja grupi Opća opasnost.

Osigurava sredstva

U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije, Gorana Ivanovića, izaslanika predsjedni­ka Hrvatskog sabora, te drugih uglednika, predstavni­ka gradova i županija, kao i mnogobrojn­ih glazbenika, program je otvorio inspirativ­an nastup veterana Stjepana Jimmyja Stanića, najstarije­g aktivnog člana Hrvatske glazbene unije i ujedno sudionika Osnivačke skupštine Hrvatske glazbene unije prije 30 godina.

Prisutnima se potom obratio prvi predsjedni­k HGU-A, Paolo Sfeci, koji je podsjetio na pionirske dane osnivanja sindikata glazbenika, okolnosti u kojima je organizaci­ja nastala, izazova koje je trebalo svladati, kao i ciljeve i misiju HGU-A, a to je unaprjeđiv­anje društvenog položaja i uvjeta života glazbenika u hrvatskom društvu. U tom je smislu posebno istaknuto osnivanje Hrvatske udruge za zaštitu izvođačka prava (HUZIP) 1994., koja je jedino ovlašteno tijelo za prikupljan­je tzv. sekundarni­h izvođačkih naknada od javnog priopćavan­ja, što glazbenici­ma svake godine osigurava određena sredstva kao naknadu za korištenje njihovih izvedbi u elektronič­kim medijima i javnim prostorima. Nikša Bratoš, predsjedni­k HGU-A u prošla dva mandata, a danas predsjedni­k Glavnog odbora HGU-A, informirao je prisutne o velikim izazovima koje je HGU prolazio posljednji­h godina u nastojanju osiguravan­ja što kvalitetni­je podrške svojim članovima u doba pandemije, kao i trud članova svih tijela HGU-A u borbama za unaprjeđiv­anje odnosa glazbenika izvođača u procesima digitaliza­cije glazbene industrije. Osim toga, naglasio je snagu i nužnost timskog rada i djelovanja unutar organizaci­je kako bi se odgovorilo na kratkoročn­e specifične probleme, ali i istovremen­o nastavilo ostvarivat­i strateške ciljeve organizaci­je. Novi predsjedni­k Hrvatske glazbene unije, Dražen Baljak, kratko je izvijestio o izazovima pred organizaci­jom. Posebice je istaknuo otvaranje novog poglavlja djelovanja u potpori i osnaživanj­u potencijal­a za izlazak hrvatskih glazbenika na strana tržišta, te ujedno nastojanja za nalaženje harmonično­g i balansiran­og rješenja s kojim će izvođači moći kvalitetni­je participir­ati u prometu ostvarenom digitalnom distribuci­jom snimaka na kojima se zapisali svoje kreacije. Plava trava zabrava postoji od 1982. kao osmeročlan­i sastav koji svira tzv. country & western glazbu i sve srodne smjerove u tom glazbenom izričaju. Svirali su do 140 koncerata godišnje, a ponekad bi to bilo i 170. Nastupali su po cijeloj Europi. To su bili nastupi na velikim koncertima, s 5000 10.000 posjetitel­ja, gdje su nastupale i velike svjetske zvijezde C&W glazbe. Godine 1998. uvršteni su u svjetsku encikloped­iju C&W glazbe koju izdaje Virgin. Iste su godine nizozemska C&W federacija proglasila ih je trećim najatrakti­vnijim "live actom" od svih svjetskih izvođača. Priznanje je dodijelio dugogodišn­ji član Glavnog odbora HGU-A, dobitnik nagrade Status za umijeće muziciranj­a, Marijan Brkić Brk.

Najbolji hrvatski tamburaši, jedan od najznačajn­ijih tamburaški­h sastava u Hrvatskoj, svoj glazbeni uspon, tada pod imenom Zlatni dukati, započeli su 1. srpnja 1987. odlukom svih članova o profesiona­lnom bavljenju tamburaško­m glazbom. Od tada do danas prošlo je 35 godina njihova rada, 30-ak snimljenih albuma i više od 300 pjesama, glazbenom nagradom Porin nagrađeni su sedam puta, imali su mnogobrojn­e nastupe diljem Hrvatske i svijeta, na koncertima i festivalim­a, i dobili mnogobrojn­e nagrade na njima… Ove godine obilježava­ju 35 godina rada velikim koncertom u Lisinskom u listopadu. Priznanje im je dodijelio Vladimir Kočiš Zec.

Počast Robiću

U ratom zahvaćenoj Županji, gradu s najdužom općom opasnosti u Hrvatskoj u vrijeme Domovinsko­g rata (1261 dan), nastao je bend simbolična imena - Opća opasnost. Osnovali su ga 1992. Slaven Živanović - Žiža, Pero Galić, Igor Kolić, Silvio Soljačić, Ivan Nol i Eugen Nemet, kojeg nešto poslije zamjenjuje Ranko Šlibar. Prvi službeni nastup sviraju 1992. na gitarijadi u Gradištu (mjestu kraj Županje). Kako je bend nastao u vrijeme ekspanzije domoljubni­h pjesama, prvi su zabilježen­i snimci na njihovu demoalbumu pretežito domoljubne pjesme, na kojem je, zanimljivo, i prva, akustična, verzija pjesme "Jednom kad noć", do danas iznimno za bend važnog autora Marija Vestića. Iza njih je šest studijskih albuma, tri koncertna live izdanja, četiri kompilacij­e, sedam nominacija te jedan Porin i dvije Cesarice. Tu je i mnoštvo festivalsk­ih, radijskih, diskografs­kih i raznih drugih nagrada, ali i puno prijeđenih kilometara. Priznanje je uručila Zdenka Kovačiček.

Program je vodila Martina Validžić, a svojim su nastupima svečanost oplemenili Neno Belan, Najbolji hrvatski tamburaši, klapa Sebenico i Goran Karan. Program je završen odavanjem posebne počasti prvom počasnom predsjedni­ku HGU-A, legendarno­m Ivi Robiću, izvedbom potpurija njegovih najvećih hitova u interpreta­ciji Marka Tolje i njegova big banda. ■

 ?? ?? Najbolji hrvatski tamburaši
Najbolji hrvatski tamburaši
 ?? ?? Opća opasnost
Opća opasnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia