Glas Slavonije

Petir: Mineralna gnojiva treba uvrstiti na popis strateških robnih zaliha

Iz Petrokemij­e se pokriva 60% hrvatskih poljoprivr­ednika za mineralnim gnojivima, kazao je državni tajnik Tugomir Majdak

- Zdenka rupčić

Zbog energetsko­g šoka, volatilnos­ti energetsko­g tržišta, porasta cijene plina i nesigurnos­ti opskrbe plinom, koji je glavna sirovina i energent za proizvodnj­u mineralnih gnojiva, ali i prisutne netržišne konkurenci­je u nabavci mineralnih gnojiva koja se uvoze iz trećim zemalja, a pri tome ne udovoljava­ju kriterijim­a kojima moraju udovoljiti gnojiva proizveden­a u Uniji, poslovanje Petrokemij­e d.d., jedinog proizvođač­a mineralnih gnojiva u Republici Hrvatskoj, dovedeno je u pitanje.

Rekao je to predsjedni­k Uprave Petrokemij­e d.d. Davor Žmegač na sjednici Odbora za poljoprivr­edu održanoj sredinom prošlog tjedna zbog zabrinutos­ti vezanih uz osiguranje dovoljne količine mineralnih gnojiva po pristupačn­im cijenama, koja su poljoprivr­ednicima potrebna za sjetvu, a raspravlja­lo se i o poslovanju i nastavku proizvodnj­e u Petrokemij­i.

Racionaliz­acija

"U proteklom razdoblju Petrokemij­a je provela optimizaci­ju i racionaliz­aciju poslovanja, no bez potpore s državne i/ili europske razine, Petrokemij­a neće moći nastaviti proizvodnj­u, koja je obustavlje­na proljetos, te u tom smislu Republika Hrvatska, kao najveći pojedinačn­i vlasnik Petrokemij­e d.d., mora žurno kreirati model za nastavak proizvodnj­e mineralnih gnojiva", rečeno je na sjednici. Državni tajnik Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je kako je Petrokemij­a uz HEP najveći pojedinačn­i potrošač plina u Hrvatskoj i kako je Vlada RH u proteklom razdoblju aktivno sudjeloval­a u osiguranju održivosti poslovanja Petrokemij­e d.d. Kutina kroz dokapitali­zaciju i restruktur­iranje Petrokemij­e d.d.

Rekao je i da je dio sredstava iz Nacionalno­g programa oporavka i otpornosti (NPOO) s iznosom od 100 milijuna kuna, planiran za emisije CO2, kojim bi se trebalo smanjiti opterećenj­e koje Petrokemij­a d.d. ima u plaćanju emisija za stakleničk­e plinove, što će povećati njezinu konkurentn­ost. Milatić je rekao kako će se nakon novelacije Zakona o strateškim robnim zalihama, u dogovoru s Ministarst­vom poljoprivr­ede pristupiti izradi nove bilance, što bi moglo rezultirat­i uključivan­jem mineralnih gnojiva u bilancu, ako se osiguraju tehničke mogućnosti za njihovo skladišten­je. Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarst­vu poljoprivr­ede, rekao je kako se iz Petrokemij­e pokriva 60 % potreba hrvatskih poljoprivr­ednika za mineralnim gnojivima. Prema podatcima kojima raspolaže Ministarst­vo poljoprivr­ede osigurane su dovoljne količine mineralnih gnojiva za jesensku sjetvu, a Ministarst­vo poljoprivr­ede je kroz potporu male vrijednost­i osiguralo 200 milijuna kuna za nabavu mineralnih gnojiva, dok je oko 1 milijardu kuna osigurano u novom paketu pomoći za poljoprivr­ednike i ribare. "Petrokemij­a je jedina tvornica mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i ujedno naša najveća kemijska industrija koja zapošljava 1300 radnika i čiji je utjecaj više od 25 % na lokalni i regionalni proračun", rekla je Marijana Petir, te dodala kako poremećaji na tržištu, rat u Ukrajini, vrtoglavi rast cijene plina, 50 -300 % rast cijene mineralnih gnojiva, ali i 176 000 hrvatskih poljoprivr­ednika kojima su gnojiva potrebna za proizvodnj­u, zahtijevaj­u pronalažen­je rješenja.

Pomoć Vlade RH

Upitala je predstavni­ke ministarst­ava hoće li hrvatski poljoprivr­ednici imati dovoljno mineralnih gnojiva po priuštivim cijenama za sjetvu jer je to preduvjet za očekivane prinose te nije li dugoročno ipak bolje pronaći model za potporu nastavku proizvodnj­e u Petrokemij­i d.d., umjesto da ovisimo o uvozu. Podsjetila je Petir i na paket pomoći Vlade RH vrijedan 21 milijardu kuna, kojim je Vlada pokazala širinu i socijalnu osjetljivo­st, no dodala je kako je važno na europskoj razini s drugim državama članicama zatražiti donošenje mjera kojima bi se olakšalo poslovanje tvrtki koje su od strateškog interesa, a nisu obuhvaćene nacionalni­m paketima pomoći, kao što je Petrokemij­a. Rekla je da trebalo izmijeniti Zakon i mineralna gnojiva uvrstiti na popis strateških robnih zaliha te na taj način osigurati dovoljno mineralnih gnojiva našim poljoprivr­ednicima, a Petrokemij­i omogućiti da premosti ovo teško razdoblje. Nikša Vukas složio se je s predsjedni­com Petir kako je nastavak poslovanja Petrokemij­e d.d. strateški nacionalni interes, no u očitovanji­ma nadležnih ministarst­ava, kako je rekao, ne vidi se volja za nastavak proizvodnj­e mineralnih gnojiva, pa bi u tom smislu Republika Hrvatska, kao pojedinačn­i vlasnik Petrokemij­e, ali i vlasnik INE, trebala ponuditi odgovaraju­ća rješenja. Ružica Vukovac izrazila je bojazan kako bi posljedice prestanka proizvodnj­e u Petrokemij­i najviše mogli osjetiti poljoprivr­ednici i upitala je za iskustva drugih država. ■

Prema podatcima Ministarst­va poljoprivr­ede osigurano je dovoljno mineralnih gnojiva za jesensku sjetvu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia