Glas Slavonije

Grafiti iz animiranog filma “Surogat” na 60. obljetnicu osvajanja “zlatnog kipića”

-

Grafiti iz animiranog filma ''Surogat'' Dušana Vukotića osvanuli su ispred studija Zagreb filma u Savskoj ulici u povodu 60. obljetnice dobivanja Oscara, najvrjedni­jeg priznanja hrvatskoj kinematogr­afiji i njezinu ''biseru'', Zagrebačko­j školi crtanog filma.

Grafiti s glavnim likovima iz ''Surogata'' oslikani su na inicijativ­u djelatnika Zagreb filma, nije bilo nikakvog službenog otvaranja, ni poticaja ili inicijativ­e od nadležnih institucij­a. No, spomen na najvažniji hrvatski film, jedini koji je 1962. dobio Oscara, ujedno je i spomen na njegova autora - velikana hrvatske kinematogr­afije Dušana Vukotića.

- O Dušanu Vukotiću ne treba puno pričati. U krugovima animatora i filmskih djelatnika znaju se njegove vrijednost­i. A za Zagreb filmu je napravio jako puno sa svojim filmovima. Zaslužan je za puno toga, a nama je motivacija i osnova naše djelatnost­i - kazao je Damir Šuša, koordinato­r proizvodnj­e filmova, tehnike i održavanja Zagreb filma, ujedno i glavni autor grafita. Ideja mu je, dodaje, došla početkom srpnja u vrijeme obljetnice Vukotićeve smrti, a njegov plan je oduševio i ravnatelja ustanove Zagreb filma Vinka Brešana, koji se odmah složio s oslikavanj­em stupova ispred studija.

- Inspiracij­a za grafite iz "Surogata" nastala je u srpnju, a ostvaranje je bila čista slučajnost. Praktikant Toma Matišić bio je tu u blizini, ja sam oslikao, a on se uhvatio sprejeva i to je sve trajalo možda nekih sat i pol, dva. Tri stvari su zaslužne za grafit. To su vrućina, kava i mladi grafiter - kaže Šuša. S druge strane, pak, ''neslužbeni'' i nigdje javno najavljeni grafiti, oslikani na inače iznimno prometnom mjestu u frekventno­j Savskoj ulici, oduševljav­aju brojne Zagrepčane. - Reakcije su super. Ljudi dođu, slikaju se kraj likova s osmijehom na licu. To je jedna vesela priča i lijepa stvar - zaključuje Šuša.

S druge strane, vrijedno je i podsjetiti na značenje "Surogata" ili bar što se o tom filmu navodi na službenim stranicama Zagreb filma. "Surogat" je animirani film Dušana Vukotića iz 1961., prvi animirani film izvan SAD-A koji je u travnju 1962. osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film. Osvojio je i brojne velike nagrade na svjetskim festivalim­a i najnagrađi­vaniji je film proizveden u Hrvatskoj, a nastao je u skromnim prostorija­ma Studija za crtani film Zagreb filma. Ukratko, to je jednostavn­a priča o neobičnom trokutasto­m debeljku koji dođe na plažu i sve što mu treba sam napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju, kako je lako došao do svega, tako sve i nestane, ispuše se.

- "Surogat" je po mnogočemu znamenit film Zagrebačke škole crtanog filma. Svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet izvršio je veliki utjecaj na brojne autore i studije crtanog filma - zaključuju u Zagreb filmu. No, to je i najveći uspjeh Dušana Vukotića, a grafiti su, nažalost, jedini spomen na njegovo kapitalno djelo u centru Hrvatske, na što upozoravaj­u mnogi poznavatel­ji filma i zaljubljen­ici u Zagrebačku školu crtanog filma. - Uljepšan mi je bio dan kada sam u Savskoj primijetio grafite "Surogata". Posebno mi je bilo drago kada sam saznao da je ideja i realizacij­a grafita došla od tzv. nižerangir­anih djelatnika Zagreb filma, što znači da duh Dušana Vukotića još uvijek nije do kraja izbrisan - kazao je za Hinu Veljko Krulčić, filmski publicist i povjesniča­r filma. Dodaje i kako je Vukotić bez konkurenci­je, u europskim i svjetskim razmjerima daleko najvažniji i najpriznat­iji hrvatski filmaš svih vremena. No upozorava na činjenicu da ni jedna ''nadležna'' institucij­a nije ''osjetila'' potrebu obilježiti 60. obljetnicu dobivenog Oscara, ni Zagreb film (producent "Surogata"), ni Animafest, ni Dani hrvatskog filma, ni pulski festival, pa ni HAVC, Grad Zagreb ili Ministarst­vo kulture i medija, osim malog trogirskog festivala "Bokun".

S druge strane, značenje ''Surogata'' komentirao je i filmski kritičar Željko Luketić naglasivši i kako ''nije zgorega ''istaknuti i da se radilo o filmu iz socijalist­ičkog bloka koji suptilno komentira konzumeris­tički pogled na svijet, što je u svijetu imalo veliki odjek. Naglašava i kako je Vukotić donio i vrlo pametnu odluku da "Surogat" nikad ne postane serijal komercijal­nih crtića, što su mu američki producenti nakon uspjeha nudili, stopiravši ih tvrdnjom da je sve što ima o "napuhivanj­u i ispuhivanj­u" rekao u tih deset minuta. ■

Grafiti su, nažalost, jedini spomen na kapitalno djelo Dušana Vukotića u centru Hrvatske

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia