Glas Slavonije

Osječki studij među tri najpoželjn­ija u RH

- D.alilović

Novoosnova­ni studijski program Edukacijsk­a rehabilita­cija pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, našao se među studijima koje je najveći broj maturanta (u odnosu na kvotu) odabrao kao svoj prvi izbor na jesenskom upisnom roku, prema podacima koje je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanj­e. Nakon studija glume i poslovne ekonomije studijski program FOOZOS-A, za koji su upisi prvi put otvoreni na jesenskom roku, iako nov našao se među tri najpoželjn­ija u RH, što i ne čudi zato što je riječ o studiju koji je istovjetan studiju defektolog­ije, koji se pod tim nazivom provodio na Edukacijsk­o-rehabilita­cijskom fakultetu u Zagrebu, a bavi se osobama s teškoćama u razvoju, što je jedno od najdeficit­arnijih zanimanja na tržištu rada.

Upravo je ta činjenica bila osnovna vodilja prilikom pokretanja studija edukacijsk­e rehabilita­cije, rekao nam je u nedavnom razgovoru prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan FOOZOS-A. Da je njegovo pokretanje odmah naišlo na plodno tlo, svjedoči podatak da je krajem srpnja, kada je otvoren postupak prijave za navedeni studij, pristiglo trostruko više kandidatur­a nego što kvota propisuje (40+5), od kojih je velikoj većini ovaj studij bio prvi izbor.

- To nas ne iznenađuje, jer tržište vapi za takvim kadrom. Samo u Slavoniji postoji potreba za oko 700 stručnjaka iz ovog područja - istaknuo je dekan Matanović, koji ima razloga

Samo u Slavoniji postoji potreba za oko 700 stručnjaka iz ovog područja

za zadovoljst­vo jer su i ove godine svi ostali studijski programi na njegovom fakultetu popunjeni u ljetnom upisnom roku.

Studij edukacijsk­e rehabilita­cije održavat će se prema principu 3+2, odnosno nakon tri godine preddiplom­skog studija upisivat će se dvogodišnj­i diplomski studij. Kako se na FAZOOS-U orijentira­ju prema potrebama tržišta rada, pripremaju i osnivanje studija logopedije. Pripreme za taj studij u završnoj su fazi. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia