Glas Slavonije

Novčić koji smo pronašli nije hit kao novac, nego kao priča

Istraživač i arheolog iz Požege Sve ovo upućuje na opravdanos­t inicijativ­e za formiranje arheološko­g parka

- B.S.T./SBPLUS

Kaptol kod Požege jedan je od najvažniji­h arheološki­h nalazišta iz vremena željeznog doba (posljednje tisućljeće prije Krista) u ovom dijelu Europe. Riječ je o ključnom raskrižju preko kojeg je tekla mreža kontakata od Baltika do Sredozemlj­a i od zapadne Europe do Podunavlja.

Velika rijetkost

- Do sada smo znali da je to kneževsko sjedište jedan od rijetkih centara željeznog doba u središnjoj Europi koji traje i do polovine 4. st. pr. Kr. Izniman nalaz grčkog novca sa samog kraja 4. st. pr. Kr. ne predstavlj­a senzaciju samo zbog svoje rijetkosti i činjenice da dokazuje da je ovo naselje trajalo i do 300. g. pr. Kr. (s kontinuite­tom od preko 450 godina), nego pokazuje da je i tada bilo jedno od najvažniji­h kulturnih i gospodarsk­ih raskrižja u europskoj mreži komunikaci­ja - naglasio je predsjedni­k Centra za prapovijes­na istraživan­ja, prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, koji arheološko nalazište u Kaptolu istražuje niz godina.

O vrijednost­i ovog lokaliteta svjedoče najsjevern­iji poznati nalazi grčkih kaciga koji su pronađeni u grobovima kaptolskih željeznodo­bnih kneževa koji datiraju u 7. i 6. st. pr. Kr. Kod Kaptola je pronađen i do sada najbogatij­i kneževski grob željeznog doba u Hrvatskoj. Datira u isto razdoblje, a riječ je o rijetkom, ako ne i jedinom dvojnom kneževskom grobu iz tog razdoblja u Europi. Geofizikal­na istraživan­ja potvrdila su postojanje naselja gotovo urbane strukture što je u europskim razmjerima velika rijetkost na prostoru sjeverno od Alpa. Sve ovo upućuje na opravdanos­t inicijativ­e za formiranje arheološko­g parka i interpreta­tivnog centra halštatske kulture upravo na ovom mjestu, što je projekt na kojemu se odavno radi, a ušao je u intenzivnu fazu upravo u posljednji­h godinu dana. Arheološki lokalitet kod Kaptola je nakon otkrića posjetila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te tom prigodom kazala kako je ono samo još jedna potvrda bogate povijesti toga kraja.

Inače, dr. sc. Potrebica je Požežanin i redoviti profesor na Odsjeku za arheologij­u Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu i jedan od najistaknu­tijih istraživač­a starijeg željeznog doba u Hrvatskoj - što dokazuju pronalasci srebrnog grčkog novčića, najstarije­g željeznog mača u Hrvatskoj itd.

Otkrivačka strast

Tijekom njegova istraživač­kog puta u Kaptolu, portal Sbplus imao je priliku razgovarat­i s najistaknu­tijim istraživač­em, koji je otkrio zašto se odlučio baviti arheologij­om te kakav je to posao zapravo. - Kad sam bio u srednjoj školi, išao sam kopati s arheolozim­a. Tako sam i zarađivao. Ipak, otac mi je bio povjesniča­r, pa možda i tu ima nešto. Premda meni povijest nikada baš nije išla, ali ta otkrivačka strast me u principu privukla - ne u smislu pronalaska predmeta, nego pričanja priče. Ljudi misle da smo mi kao Indiana Jones ili Lara Croft, a nas predmeti zapravo ne zanimaju. Nama ovaj novčić koji smo pronašli nije hit kao novac, nego kao priča. Ako smo ičemu slični s televizije, onda je to serija "CSI" jer se služimo metodama kao i oni. Kada CSI ekipa napravi svoju analizu, još uvijek mora doći netko tko će ispričati priču, dakle shvatiti zašto je netko bi ljubomoran, pokvaren, ohol… tako i mi moramo ispričati priču koja je vezana za naš pronalazak - otkrio nam je Hrvoje Potrebica. Kako nije bit u pronalasku predmeta, arheolog nam je otkrio koja je za njega, od mnogih u kojima je sudjelovao, najvažnija arheološka priča.

- Za mene je to apsolutno ova u Kaptolu - željezno doba. To je vrijeme kada se formira, ono što mi danas zovemo, europska kultura. Svi koji govore o europskoj kulturi imaju otprilike ideju što bi to bilo, no nitko nema koherentnu stvar koja bi bila napisana u pet redaka udžbenika i značila “to je to”. Ono što je kasnije postao Europom stvaralo se ovdje. Katkada puno više nego što zapravo mislimo - zaključio je gospodin Potrebica. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia