Glas Slavonije

Utakmica s velikim ulogom

Bijelo-plavi u posljednje dvije godine nisu izgubili ni bod od lokomotive kada se igralo u Osijeku

- Dalibor Keler

Puno je razloga zbog kojih će subotnji susret s Lokomotivo­m biti veliki ispit za nogometaše Osijeka. Bijelo-plavi su u seriji od četiri pozitivna rezultata, kojom su se pozicionir­ali u gornji dio tablice, ali ako žele nastaviti proboj prema vrhu, pobjeda nad "lokosima" jedini je izbor.

Oprez s "lokosima"

Osim toga, Osječani će nakon gotovo mjesec dana opet zaigrati pred svojim navijačima. Od njih su se bili oprostili mršavim remijem protiv Šibenika, a u međuvremen­u su znatno popravili dojam gostujućim pobjedama protiv Rijeke (3:0) i Gorice (1:0). Do prije dvije sezone Lokomomoti­va je znala biti nerado viđen gost u Gradskom vrtu. Kvarila je rođendane Kohorti, a osječku momčad znala je baciti u očaj. Posebno se to odnosi na sezonu 2019./20., kada su Osječani bili nadomak, u tom trenutku, najboljem plasmanu u HNL-U. Igralo se posljednje kolo te koronasezo­ne, a Osijeku je trebala pobjeda kako bi potvrdio plasman na drugo mjesto, kojim bi prvi put u povijesti izborio kvalifikac­ije europske Lige prvaka. No nesreća je bila u tome što je jednake opcije imala i Lokomotiva, koja je na kraju pobijedila sa 2:1 i prilično ojadila Osijek i njegove navijače. Nakon toga na klupu bijelo-plavih stigao je Nenad Bjelica i slijedila je serija utakmica u kojoj je Lokomotiva postala "mušterija" kada se igralo na osječkom stadionu. U te dvije Bjeličine sezone zabilježen­e su sve četiri pobjede nad dotad vrlo neugodnim gostom. Tu seriju bilo bi poželjno nastaviti u subotu. Inače, Zagrepčani su dosta dugo prije te serije bili prilična enigma bijelo-plavima kada su im bili domaćini, ali sada su ipak neka druga vremena. No oni su protivnik s kojim nikada nije lako izići na kraj jer igraju rasterećen­o, a riječ je o mladoj i vrlo poletnoj momčadi koja je svakome sposobna napraviti štetu. Istina, prije stanke nisu bili u bajnoj formi jer su u posljednji­h šest prvenstven­ih susreta doživjeli čak pet poraza i samo su jednom pobijedili. No upozoravaj­uće je što su tu jedinu pobjedu ostvarili u gostima protiv Istre 1961. Taj će susret biti treći pokušaj Renea Pomsa da dođe do pobjede pred osječkom publikom. U dosadašnja dva navrata kada je vodio bijelo-plave s klupe, zabilježio je remi i poraz.

Pomsova treća - sreća

Na startu proljetnog dijela prošle sezone Poms je vodio bijelo-plave protiv Slaven Belupa umjesto Nenada Bjelice, koji je imao smrtni slučaj u obitelji. Nije završilo dobro, Koprivniča­ni su u Gradskom vrtu slavili sa 2:1. Prekinuli su tako Osijekov niz od 15 utakmica bez poraza te stišali euforiju koja se stvorila nakon što su u zimskom prijelazno­m roku u svlačionic­u stigla velika pojačanja, Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić.

Jedini put kada je Poms samostalno vodio Osijek u domaćoj utakmici, njegov debi na klupi, bio je protiv Šibenika, i opet nije ostvaren željeni rezultat. Šibenčani su uzeli bod. Hoće li za Pomsa biti treća - sreća pred osječkom publikom, pokazat će subotnji susret. Od Austrijanč­eva debija na osječkoj klupi dosta se toga promijenil­o nabolje, pa navijači s pravom očekuju novu pobjedu, koja bi značila definitivn­i povratak Osijeka u željeni ritam. Previše su krivih koraka Osječani učinili u prvom krugu sezone, koji je bio najlošiji po bodovnom učinku od dolaska mađarskih vlasnika. Međutim, još uvijek nije kasno ispraviti sva ta posrtanja, ali kako bi to učinili, bijelo-plavi više nemaju pravo rasipati bodove, što se posebno odnosi na domaće utakmice. Pred njima je miniciklus od četiri susreta koji im nudi mogućnost žetve bodova jer u njemu nema ni jednog pravog derbija, ali, opet, ne treba trčati pred rudo jer su Osječani baš u tim malim utakmicama znali imati puno problema u posljednje vrijeme. Poms je dobro krenuo, sad još treba nastaviti tim tempom. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia