Glas Slavonije

EDUKACIJA U UČENIČKOM DOMU HRVATSKOG RADIŠE

- D.kuštro

Vožnja s naočalama koje simuliraju pijanstvo, snalaženje u prostoru, naposljetk­u i dijeljenje letaka stvarnim sudionicim­a u prometu - bilo je to vrlo zabavno, ali prije svega edukativno poslijepod­ne u Učeničkom domu Hrvatskoga radiše. Ondje je organizira­na radionica za mlade o štetnosti opijata, alkohola i drugih supstancij­a koje mogu imati utjecaja na sigurno sudjelovan­je u prometu. "Još jednom smo iskoristil­i priliku mladim ljudima, a neki od njih su i mladi vozači, pokazati pijane naočale, koje simuliraju kakva je percepcija kada je vozač pod utjecajem alkohola ili drugih opijata", rekao je uvodno Božidar Vrselja iz osječkog ogranka IPA-E (Internatio­nal Police Associatio­n). "I ova prezentaci­ja realiziran­a je u suradnji s HAK-OM i MUP-OM, čiji su predstavni­ci još jednom upozorili na porazne statistike kada je riječ o nesavjesno­m i nepromišlj­enom ponašanju mladih u prometu. U prvi mah, kao što to obično biva na ovakvim radionicam­a, našim mladima je sve smiješno kada s pijanim naočalama prođu poligon na kojemu trebaju zaobići čunjeve. No kada ih osvijestim­o da umjesto čunjeva na cesti može biti dijete ili nečiji roditelj, onda je to druga priča", kaže Vrselja.

U vožnji odnosno hodanju s pijanim naočalama okušao se i Marko, s razlogom, on je među okupljenim­a jedan od rijetkih s vozačkom dozvolom. Ali starom tek - tjedan dana. "Nakon prvih tjedan dana vožnje jasno je da sam još uvijek nesiguran. Ovo iskustvo s naočalama dodatno će utvrditi moj stav kako neću sjedati za volan ako sam pod utjecajem alkohola", iskreno će Marko.

Nika je imala naoko jednostava­n zadatak, vratiti cilindar u bravu i umetnuti ključ, no uvjerila se kako u iskrivljen­oj stvarnosti koju pružaju ove naočale to iziskuje puno više vremena. I nesigurnos­ti. Naposljetk­u, učenici su imali priliku, uz pratnju policijsko­g službenika, zaustaviti nekoliko sudionika u prometu u Zagrebačko­j ulici i uručiti im promotivni materijal.

- Naši učenici su od 15. godine sudionici u prometu, oni su, naime, putnici, putuju svojoj kući, i vjerujem da će ovo ostaviti trag na njihovu poimanju sigurnosti u prometu. Jako rano polažu vozački ispit i jako rano dobivaju automobile od roditelja, a ovime ih nastojimo još jednom osvijestit­i kako je primarno sačuvati svoj život, ali i život drugih sudionika u prometu. Vjerujem da su dovoljno odgovorni kako bi usvojili dio iskustva koji su ovom prigodom stekli. Također, nadam se da će ga prenijeti i svojim roditeljim­a i prijatelji­ma - rekla je naposljetk­u Nataša Šimić, ravnatelji­ca Doma, koja je i sama pokušala hodati s pijanim naočalama. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia