Glas Slavonije

ZLATNA PLAKETA ZA HPD LIPA

-

vači CPD-A MIR Belišće tom su prilikom nastupili s pjesmom Zlatana Stipišića Gibonnija "Oprosti", koju je za zborsko izvođenje obradio Rajmir Kraljević. Nakon toga uslijedilo je proglašenj­e rezultata koje je Belišćanim­a donijelo veliku radost jer su s 95,08 osvojenih bodova bili među zborovima koji su osvojili zlatne plakete. Naime, na zborskim natjecanji­ma uobičajeno je da zborovi koji prijeđu prag od 70 bodova dobivaju brončane plakete, oni s najmanje osvojenih 80 bodova osvajaju srebrne, a za zlatnu plaketu potrebno je imati najmanje 90 bodova. Na ovogodišnj­em Susretu hrvatskih pjevačkih zborova zlatnu plaketu s najvećim brojem bodova, 98,58 osvojili su pjevači HPD-A Lipa iz Osijeka.

Osim zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa, stručno povjerenst­vo u ime Hrvatskog društva skladatelj­a dodjeljuje još jednu prestižnu nagradu, i to onu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Prema propozicij­ama natjecanja, svaki od 14 prisutnih zborova trebao je u svom programu izvesti bar jednu skladbu domaćeg skladatelj­a, a stručno povjerenst­vo dodijelilo je ovu laskavu nagradu upravo Crkvenom pjevačkom društvu MIR iz Belišća za izvedbu skladbe Krešimira Magdića "Sušna zikva na školju".

HPD “Lipa” osvojio je u Poreču zlatnu plaketu, uz izvrstan broj bodova (98,58). Pod dirigentsk­im ravnanjem Valerije Fischbach na natjecanju su izveli sljedeće skladbe: Josquin des Pres: “El grillo”; J. Štolcer-slavenski: “Voda zvira”; R. Matz: “Pjesma uskrsnuća”; H. Mancini: “The Pink Panther” uz klavirsku pratnju Igora Rončevića, a na revijalnom dijelu predstavil­i su se atraktivno­m “Narančom” Elvisa Stanića. Posljednji­h 30-ak godina Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” redovito se predstavlj­a na različitim domaćim i međunarodn­im natjecanji­ma gdje osvaja brojna priznanja i nagrade, a iz Poreča se vratilo sa svojim 23. zlatnim odličjem. Od 1993. godine zbor je deset puta bio pobjednik državnih natjecanja u organizaci­ji Hrvatskog sabora kulture.

Svoje nove uspjehe članovi belišćansk­og zbora proslavili su pjevanjem u autobusu, pa je i put od Poreča do Belišća brzo prošao. Bazu CPD-A MIR Belišće čine pjevači koji nedjeljom pjevaju na svetoj misi u belišćansk­oj župnoj crkvi, a za koncerte i natjecanja priključuj­u im se i članovi iz Valpova, Donjeg Miholjca i drugih mjesta koji su mahom također pjevači crkvenih zborova u svojim župama. ■

 ?? ?? Crkveno pjevačko društvo MIR Belišće
Crkveno pjevačko društvo MIR Belišće
 ?? ?? HPD Lipa
HPD Lipa
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia