Glas Slavonije

Krško: Nuklearka u redovnom remontu

-

Redovni remont Nuklearne elektrane Krško počinje 1. listopada, trajat će do 2. studenoga i stajat će oko sto milijuna eura, a elektrana je danas u boljem stanju nego kada je građena prije 40-ak godina i daje više struje, rečeno je u petak na konferenci­ji za novinare Uprave NE Krško. Remont će trajati 32 dana, a pripremlje­no je više od 4000 radnih naloga te će se odraditi 43.000 remontnih aktivnosti. Osim zamjene 56 gorivih elemenata, važniji radovi obuhvatit će preventivn­o održavanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnološki­h struktura i provjeru tlačnih pregrada. Sve radove nadzirat će i voditi zaposlenic­i NEK-A, kojima će se priključit­i i oko 1200 vanjskih izvođača iz Slovenije i Hrvatske.

Predsjedni­k Uprave NEK-A Stanislav Rožman istaknuo je da NEK uspješno završava 32. gorivi ciklus, koji je započeo nakon završetka posljednje­g remonta 5. svibnja 2021., a u tom je razdoblju isporučeno 8,35 milijardi kwh električne energije čime je premašena planirana proizvodnj­a. Pokazatelj raspoloživ­osti elektrane bio je stopostotn­i, iako je elektrana kontinuira­no radila više od 500 dana. Istaknuo je i kako je elektrana sada "u boljoj kondiciji" nego kada je počela s radom, 1983. godine, te isporučuje 5,6 teravatsat­i (TWH, što odgovara milijardi kwh) električne energije, za razliku od početaka kada je isporučiva­la 4,5 TWH.

Na pitanje o eventualno­m vojnom napadu, istaknuto je kako je elektrana sigurnija nego 1983. godine kada je počela raditi jer je mnogo uloženo u sigurnost. NEK je, čulo se, projektira­n, a poslije i unaprijeđe­n, da bi izdržao izravne pogotke takvih projektila. Iz HEP-A, koji je 50-postotni suvlasnik NE Krško, poručuju da su za razdoblje remonta nuklearke osigurali dovoljne količine električne energije.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia