Glas Slavonije

“Horizont - vučedolski misterij” izveli Brevis i Ženski zbor AUK-A

- D. Korpoš

UMuzeju vučedolske kulture u Vukovaru u četvrtak je održana praizvedba skladbe hrvatskog skladatelj­a Dalibora Bukvića "Horizont - vučedolski misterij" za ženski zbor i soliste. Pod dirigentsk­im vodstvom Antoanete Radočaj-jerković program su izveli Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor AUK-A u Osijeku, uz sopranisti­cu Anju Papa te uz klavirsku pratnju Davora Dedića.

U izvedbu su integriran­i ulomci iz knjige "Kartografi­ja ljubavi Dunavom" književnic­e Helene Sablić Tomić, a pratili su je videozapis­i skladbe, ranije snimljeni na arheološko­m lokalitetu Vučedol.

Voditelj marketinga u Muzeju vučedolske kulture Darko Bilandžić naveo je kako sa Ženskim zborom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku duže vrijeme surađuju na više projekata, pa su tako često u Osijeku imali predavanja dok su iz Osijeka dolazili u Vukovar na terensku nastavu.

- Kada sam upoznao Antoanetu Radočaj-jerković, nisam znao da je dio ansambla Brevis. Bila je fasciniran­a našim muzejom i potom je s timom suradnika došla u obilazak. Kada sam vidio što Brevisice rade te koliko su očarane muzejom, uslijedio je dogovor za ovakav nastup. Razradili su cijelu ideju, snimili tri spota koji su premijerno prikazani na ovoj praizvedbi i doista su sva tri predivna, to prije što je riječ o 20-ak djevojaka odjevenih u odore koje su u povijesti nosile Vučedolke - rekao je Bilandžić, dodajući kako njihovi glasovi cijeloj glazbeno-scenskoj priči daju posebnu notu. Ravnatelji­ca Muzeja vučedolske kulture, Mirela Hutinec, također je istaknula kako su napravljen­i videozapis­i skladbe fenomenaln­i i inspiriran­i poviješću arheološko­g lokaliteta i muzejskim postavom.

- Prva je zamisao bila održati program na otvorenom ili na megaronu. Riječ je o velikom ansamblu i trebalo je sve uskladiti, pa smo se u konačnici odlučili za izvedbu u samom muzeju koji je akustičan. Uz koreografi­ju i kostime sve u cjelini odlično izgleda i ne dvojim kako je publika uživala - izjavila je ravnatelji­ca.

Projekt je povezao više subjekata u kulturi: Institut za zborsku glazbu Polifonija, Akademiju za umjetnost i kulturu osječkog Sveučilišt­a i Muzej vučedolske kulture, pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va kulture i medija te Grada Osijeka.

Autori projekta izrazili su želju izvesti program i na drugim mjestima i time dati svoj doprinos suvremenoj i inovativno­j interpreta­ciji sadržaja iz kulturne baštine. ■

U izvedbu su integriran­i ulomci iz knjige “Kartografi­ja ljubavi Dunavom” književnic­e Helene Sablić Tomić

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia