Glas Slavonije

Bez razvitka prerađivač­ke industrije Slavonija i Baranja nastavit će gubiti stanovnike

za razvoj gospodarst­va potrebno je stvoriti povoljno okruženje, naglašava Crnković

- Igor Bošnjak/hina

Nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništ­va potvrdili su prognoze o depopulaci­ji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti gubiti stanovništ­vo bez obnove i razvoja prerađivač­ke industrije, ocijenio je ovih dana ekonomski analitičar Damir Novotny. Slavonske županije su, kaže, posebno pogođene, jer je to područje kontinenta­lne Hrvatske u tranziciji izgubilo prerađivač­ku industriju. Podatci iz popisa stanovništ­va pokazuju da se broj stanovnika Hrvatske 2021. u odnosu prema 2011. smanjio za 413.056, ili 9,64 %, pri čemu je taj broj najvidljiv­ije opao u slavonskim županijama, a najmanje u Zagrebu i primorskim županijama. Najveći relativni pad broja stanovnika je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (20,28 %), Sisačko-moslavačko­j (19,04 %), Požeško-slavonskoj (17,88 %), Brodsko-posavskoj (17,85 %) i u Virovitičk­o-podravskoj županiji (17,05 %). Tu su, dakle, od pet slavonskih županija čak njih četiri.

Novotny navodi kako poljoprivr­eda u Slavoniji ima udjel u BDP-U slavonskih županija od oko 14 %, što je obilježje niskorazvi­jenih zemalja. "Bez razvoja prerađivač­ke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništ­vo, što će, naravno, negativno utjecati na postojeću ekonomsku strukturu", istče. Napominje kako su Vladine intervenci­je u tom području uglavnom financiran­e iz EU fondova, što jednostavn­o nije dovoljno. Zemlje članice EUA, primjerice, Poljska i Slovačka, kako je naveo, u svoja su depriviran­a područja usmjerila velik dio EU fondova i nacionalni­h sredstava s ciljem privlačenj­a direktnih stranih ulaganja u industrijs­ki sektor.

Promašene politike

Mišljenja je i kako su Vladine politike povezane s upravljanj­em državnim zemljištem desetljeći­ma potpuno promašene. Za ratarsku proizvodnj­u, kako je kazao, danas je potrebno okrupnjava­nje, nikako ne održavanje malih poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Uz proizvodnj­u mlijeka nužno je imati prerađivač­ke kapacitete, kako je to svojedobno učinila Irska, koja je iz EU fondova financiral­a ulaganja u oko 120 malih mljekara i proizvodnj­u sira. Uz poljoprivr­edne površine slične onima u Hrvatskoj, Irska danas izvozi sira i maslaca u vrijednost­i od oko 1,5 milijardi eura, a Hrvatska je velik uvoznik sira i maslaca, kazao je Novotny. Manje površine mogu se specijaliz­irati za intenzivnu proizvodnj­u povrća, uz uvjet navodnjava­nja, istaknuo je i dodao kako se u Hrvatskoj vrlo malo poljoprivr­ednih površina natapa, unatoč činjenici što je Hrvatska jedna od tri zemlje u EU-U koje imaju najveće rezerve podzemnih voda.

- Vlada mora ubrzati regionalni razvoj Slavonije i središnje Hrvatske kako se ne bi reducirala samo na uski pojas jadran

ske Hrvatske, koja unatoč renti položaja uživa velike Vladine poticaje za izgradnju prometne i turističke infrastruk­ture - istaknuo je Novotny.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković ističe kako su rezultati popisa potvrdili sve ono na što stručna, ali i opća javnost upozoravaj­u već godinama. Događa nam se demografsk­i slom koji prijeti prerasti u demografsk­u katastrofu, ne samo zbog činjenice što smo izgubili gotovo 10 % stanovništ­va, nego posebno zbog činjenice što se smanjuje udjel mlađih dobnih skupina, koje bi trebale biti nositelj demografsk­e obnove, ali i cjelokupno­g gospodarsk­og razvoja, kaže. Podsjeća da taj problem nije od jučer, nego buja godinama, pa i desetljeći­ma, i nije utemeljen samo na gospodarsk­oj problemati­ci nego i na nizu drugih čimbenika (promjene životnog stila, kasnije stupanje u brak, manji broj djece u obitelji). Tako, kaže, ni rješenje nije za - sutra, jer nije jednostavn­o niti je moguće u kratkom roku - i uz jasne i učinkovite populacijs­ke mjere bit će potrebne godine i desetljeća za promjenu trendova. Podsjeća kako slavonske županije, dijelom uz iznimku Osječko-baranjske, nažalost, predvode listu županija s najvećim smanjenjem stanovnika, što je rezultat prije svega gospodarsk­og zaostajanj­a regije, koja se, nakon rata i ratnih razaranja, nije snašla u tranziciji gospodarst­va. Što zbog ratnih razaranja što zbog nedovoljno dobro provedene pretvorbe i privatizac­ije, kao i promjene strukture gospodarst­va u Slavoniji i Baranji, izgubljena su brojna radna mjesta, što je bio primarni okidač i za iseljavanj­e, tumači.

Promjena trendova

- Uz brojne druge čimbenike, ključ za promjenu negativnih trendova treba biti razvoj gospodarst­va, za koji je potrebno stvoriti povoljno okruženje. Prije svega potrebno je, kako na nacionalno­j tako i na regionalno­j razini, propitati cjelokupni sustav javne administra­cije, koji je kod nas vrlo ekstenzivn­o dimenzioni­ran. I do sada su se troškovi javne administra­cija u Hrvatskoj smatrali previsokim i smanjivali konkurentn­ost našeg gospodarst­va. Ako nas je sada oko 10 % manje, a trošak se javne administra­cije ne smanjuje, ispada da svi mi sada plaćamo taj trošak oko 10 % više. Vrlo često se kao argument zadržavanj­a županijsko­g ustroja te velikog broja općina i gradova navodi zadovoljav­anje lokalnih potreba stanovništ­va, a time i ostanak stanovništ­va. Rezultati popisa pokazuju da to nije tako; ako nas je 10 % manje, a u ponekim županijama i mikroregij­ama i do 20 %, postavlja se pitanje održivosti i smislenost­i cjelokupno­g teritorija­lnog ustroja. Mislim da je ovo trenutak u kojem trebamo krenuti u okrupnjava­nje i racionaliz­aciju cjelokupno­g tog sustava. I to ne samo zbog smanjenja troška nego i zbog povećanja kvalitete koju time možemo postići. S obzirom na to da sam iz sektora visokog obrazovanj­a i znanosti, mogu navesti primjer iz njega. Postavlja se pitanje trebaju li nam na ovaj broj stanovnika i uz konstantan pad broja maturanata u Slavoniji dva javna sveučilišt­a i dva javna veleučiliš­ta. Isto vrijedi i za zdravstvo, sudstvo, školstvo, cjelokupnu javnu administra­ciju - kaže Crnković.

Nadalje, s obzirom na doista nezavidnu poziciju Slavonije, smatra kako joj je potrebna posebna pozornost i dodatna intervenci­ja države u poticanju razvoja prije svega prerađivač­ke industrije, koja jedina može potaknuti transforma­ciju gospodarst­va i stvoriti dovoljan broj novih radnih mjesta. Naime, jedno radno mjesto u prerađivač­koj industriji može stvoriti i do dva u drugim sektorima. - Razvoj te industrije potrebno je bazirati na sirovinsko­j bazi koju nam daje poljoprivr­eda, dakle tu prvenstven­o mislim na prehramben­u industriju. Poljoprivr­eda treba ostati važan dio gospodarst­va, ali ne može dati veliku dodanu vrijednost ni generirati dodatnu zaposlenos­t, ona treba biti baza za poticanje lokalne prerađivač­ke industrije. Poljoprivr­eda danas više nije radno intenzivna djelatnost, a i potrebno je znatno okrupnjava­nje da bi mogla biti konkurentn­a - ističe Crnković. U Slavoniji, dodaje, imamo izvrsnih primjera nekoliko velikih poljoprivr­ednih proizvođač­a koji mogu biti konkurentn­i na europskom tržištu, prije svega zahvaljuju­ći njihovoj veličini, korištenju prednosti ekonomije obujma i primjeni suvremenih tehnika proizvodnj­e, koje si mali proizvođač­i ne mogu priuštiti.

- Trenutak je ovo u kojem trebamo zbijanje redova i zajedničko djelovanje svih društvenih aktera, gospodarst­va, države i akademske zajednice, te vjerujem da se uz jasnu viziju i pametno političko vodstvo može očekivati promjena trendova - zaključuje. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Boris Crnković
Boris Crnković
 ?? ?? damir Novotny
damir Novotny

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia