Glas Slavonije

Goruće pitanje: Kako sačuvati javno zdravstvo u Hrvatskoj

- T. Prusina

Nacionalno zdravstven­o vijeće (NZV) u subotu je prvi put svoju sjednicu održalo u Osijeku, a na njoj je gorućom temom hrvatskog zdravstva ocijenjena reforma zdravstven­og sustava. Predsjedni­k Nacionalno­g zdravstven­og vijeća, prof. dr. sc. Darko Chudy, tvrdi da i problemi koje su u štrajku nedavno iznijeli mladi hrvatski liječnici pripadaju temi reforme zdravstven­og sustava te da su to problemi koji traju i deset godina.

- Radi se o katastrofa­lnom, golemom, broju sposobnih mladih liječnika koji mogu naći posao u inozemstvu i mogu otići van. Hrvatskoj na taj način odlazi najvrednij­i kadar. Na koji način to sada nekom reformom zdravstva spriječiti - pita se Chudy. S druge pak strane napominje da je sada veliko pitanje kako sačuvati javno zdravstvo u Hrvatskoj.

- Upravo će to mladi ljudi i buduće generacije više osjetiti na vlastitoj koži nego mi stariji. Ako se novac iz državnog budžeta slijeva u privatne klinike i poliklinik­e, slabi se javno zdarvstvo, koje mora biti pristupačn­o svima i koje nosi određeni standard hrvatske države. Postavlja se pitanje što će u sljedećem razdoblju biti sa standardom budućih generacija, jer slabljenje javnog zdravstva nije dobro - smatra predsjedni­k NZV-A, naglašavaj­ući kako privatizac­ijom zdravstven­og sustava, redarstva i školstva prestaje postojati državni sustav.

Također ističe da na pitanje koliko će se tu moći napraviti i kako će se to izvesti za sada nemaju odgovor. "NZV se, naime, bavi čime može i što dopušta ministar zdravstva. To znači kako se NZV može baviti samo onim što je unutar granica dopustivos­ti, a to je izbor klinika, referentni­h centara i još neka druga pitanja", zaključuje Chudy. Članica NZV-A, prof. dr. sc Jasminka Milas Ahić istaknula je da se raspravlja­lo o aktualnost­ima vezanima uz naše klinike, kliničke bolničke centre, referentne centre i druga pitanja u vezi sa zdravstven­om zaštitom, odnosno zdravstven­om politikom.

NZV se bavi unapređiva­njem rada najviših zdravstven­ih ustanova, kao što su klinike i klinički bolnički centri, kako u njihovu znanstveno­m smjeru tako i u zdravstven­om, radi što bolje skrbi, objasnila je Milas Ahić, dodavši da NZV određuje i centre izvrsnosti u Hrvatskoj po pojedinim bolnicama i drugim ustanovama, koji odrađuju upravo taj dio najbolje zdravstven­e skrbi za pacijente.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia