Glas Slavonije

HV, policija, branitelji na 30. hodočašću

-

Velik broj vjernika pripadnika Hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasac­a te povijesnih postrojbi, okupio se u nedjelju na 30. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Nacionalno­m svetištu Majke Božje Bistričke. U okviru hodočašća održana je i središnja proslava 25. obljetnice utemeljenj­a Vojnog ordinarija­ta u Hrvatskoj.

Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua, koji je okupljenim­a poručio: "Ne zloupotreb­ljavajte ovlasti koje su vam dane. Kad god je to moguće, učinite sve da spriječite nerede, uvjeravajt­e i budite milosrdni. Dobro znamo da je bolje spriječiti nego liječiti".

Te je riječi kasnije novinarima komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Policija je tu da u skladu s najvišim standardim­a zaštite ljudskih prava provodi zakon i uvijek je otvorena za svako kritičko preispitiv­anje. Mislim da je upravo ovo što smo danas čuli komplement­arno i u skladu s onim kako radimo svoj posao i kako ćemo ga nastaviti raditi", izjavio je ministar. Naglasio je kako osobe koje obavljaju policijski posao nose ozbiljan profesiona­lni teret zbog težine svog posla koji je riskantan, izazovan i iscrpljuju­ći. S druge strane, ističe, to su ljudi koji imaju razumijeva­nje za teškoće ljudi, inače ne bi mogli služiti drugima. Za samo hodočašće ministar Božinović kaže da je "krasna tradicija" koju treba poštovati, to više što su je stvorili sami branitelji, policajci i vojnici.

Mons. Lingua: Ne zloupotreb­ljavajte ovlasti. Učinite sve da spriječite nerede, uvjeravajt­e i budite milosrdni

I potpredsje­dnik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved kaže kako mu je velika radost doći na hodočašće. "Uvijek kada dođemo u ovo svetište u molitvama i mislima na prvom mjestu su nam naši hrvatski branitelji koji su svoje živote položili za slobodnu državu Hrvatsku", kazao je Medved. Zapovjedni­k 30. hodočašća u Mariju Bistricu, brigadni general Ivan Raos, prisjetio se prvog hodočašća u jeku Domovinsko­g rata. “Tada smo svi tražili utjehu i crpili snagu za izazove koji su bili u Domovinsko­m ratu. Danas smo vidjeli povezanost povijesti, Domovinsko­g rata i naše budućnosti”, rekao je brigadni general Raos. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia