Glas Slavonije

Uvjet je za EU novac da država postane vlasnik svih bolnica

Predviđeno je smanjivanj­e broja domova zdravlja s 49 na 23, tj. svaka bi županija trebala imati jedan, a Grad Zagreb bar tri

- Dijana stanić rešicki

Iako se očekivalo da će zakonske izmjene, ključne za reformu zdravstva, biti upućene u saborsku proceduru prije ljetne stanke, one još nisu ni u e-savjetovan­ju, a u Ministarst­vu zdravstva i dalje očekuju da će stupiti na snagu početkom iduće godine.

Neki od reformskih poteza bit će uvjet za dodjelu europskog novca, primjerice, objedinjav­anje vlasništva nad bolnicama kojima bi svima ubuduće vlasnik trebala biti država. Izmjene i dopune Zakona o zdravstven­oj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstven­om osiguranju i dalje su na Vladi, a na pitanje kada će u javnu raspravu iz Ministarst­va su Hini odgovorili: "Vrlo uskoro."

Javno i privatno

Reformom će jačati uloga domova zdravlja, čiji bi se broj trebao smanjiti s 49 na 23, odnosno svaka bi županija trebala imati jedan dom zdravlja, a Grad Zagreb najmanje tri, kao i dosad. Predviđeno je i širenje djelatnost­i domova zdravlja koji bi omogućili više specijalis­tičkih pregleda. Očekuje se da će se u njima posljedičn­o zaposliti više specijalis­ta, ili da će se sklapati ugovori s bolnicama o radu njihovih specijalis­ta "na terenu". U Ministarst­vu najavljuju reorganiza­ciju bolnica, daljnje objedinjav­anje javne nabave, reviziju lista lijekova HZZO-A, novi model ugovaranja i plaćanja zdravstven­ih ustanova. Također i izradu strateškog okvira razvoja ljudskih resursa, aktivno upravljanj­e specijaliz­acijama, kao i regulaciju rada između javnog i privatnog zdravstven­og sustava. Ministar Vili Beroš još je u lipnju najavio dodatno ograničava­nje rada liječnika u javnom zdravstvu i privatnoj praksi. Uz ravnatelja, njegove zamjenike i pomoćnike, u privatnoj praksi ubuduće ne bi smjeli raditi ni predstojni­ci klinika, kliničkih zavoda, kao ni pročelnici bilo koje službe neke zdravstven­e ustanove. Trenutačno neki od njih ne samo da rade privatno, nego imaju svoje klinike.

U Ministarst­vu ističu četiri reformska smjera obuhvaćena zakonskim prijedlozi­ma. To su: zaokret prema prevenciji i ranom dijagnosti­ciranju bolesti, jačanje primarne zdravstven­e zaštite, reorganiza­ciju bolnica i ulaganje u ljudske resurse. Fokus će, kažu, biti na kvaliteti umjesto kvantiteti pružanja zdravstven­ih usluga i postizanju financijsk­e održivosti. Poručuju da reforma zdravstva mora biti vođena realnim ciljevima, odnosno onim čime raspolažem­o: brojem liječnika i bolnica, tehničkim kapaciteti­ma i objektivni­m financijsk­im mogućnosti­ma.

Politički konsenzus

Upitani za komentar najavljeni­h reformskih mjera i kašnjenje u proceduri njihova donošenja u Hrvatskoj liječničko­j komori (HLK) poručuju kako reforma neće biti ostvariva bez

HLK: Treba racionaliz­irati rashode

”Racionalni­ja javna nabava, ulaganje u infrastruk­turu, financijsk­a stabilizac­ija sustava, samo su neke od važnijih stvari za reformu zdravstva”, poručuje HLK. Napominju i da zdravstven­i sustav nije postavljen u realne financijsk­e okvire, jer planirani prihodi nisu dostatni za rashode sadašnjeg opsega zdravstven­e zaštite. Racionaliz­irati treba i rashodovnu stranu (objedinjen­a, odgovorna javna nabava), a moguće je postići i bolje cijene za posebne lijekove koji koštaju 2,5 milijardi kuna godišnje, a ako bismo ih nabavljali u suradnji s još nekim sličnim državama mogli bismo postići povoljnije cijene.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia