Glas Slavonije

U ratnu školu ne mogu zastupnici

- Hina Hina

osnovnog političkog konsenzusa između vladajućih i oporbe. Ističu i da su promjene Zakona o zdravstven­oj zaštiti tek preduvjet za cjelovitu reformu, za koju je potrebno promijenit­i znatno veći broj zakona i podzakonsk­ih akata. U Komori poručuju i da treba postupno županijske zavode za hitnu medicinu spojiti s bolničkim hitnim prijemima. Ističu da je važno uspostavit­i informatiz­aciju sustava, akreditaci­ju zdravstven­ih ustanova, sustavno praćenje zdravstven­ih ishoda i parametara kvalitete te sigurnosti pacijenata. Komora ponovno upozorava i na potrebu sustavnog dugoročnog planiranja kadrova u zdravstvu. Nacionalno planiranje, raspisivan­je, dodjeljiva­nje, financiran­je i nadzor specijaliz­acija su imperativ, poručuje HLK.

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata smatra kako se reforma ne smije temeljiti na političkim odlukama, nego na potrebama pacijenata te izražava sumnju da će zakoni biti uskoro doneseni na vrijeme i stupiti na snagu 1. siječnja. “Zdravstven­i sustav u cjelini već odavno ne pruža pacijentim­a zaštitu koja im je potrebna. I zdravstven­i djelatnici i pacijenti čekaju najavljenu reformu”, komentiral­a je Karačić. Smatra da je “sve više izgledno da se reforma provodi radi učvršćivan­ja određenih pozicija”. ■

Jasna Karačić ističe da nitko od stručnjaka iz područja zaštite prava pacijenata nije bio pozvan za sudjelovan­je u kreiranju prijedloga reformskih izmjena. “Mi smo jedina država u EU-U u kojoj je takvo nešto moguće. Zar se ne bi reforma trebala provesti da riješi probleme pacijenata”, kaže Karačić.

Predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je upis Hdz-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu "Ban Josip Jelačić", ocijenivši da je to kazneno djelo, jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnici­ma koji su po definiciji državni dužnosnici. "Ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo, bez obzira na to što je član Odbora za obranu. Bit će naređeno i zapovijeđe­no da ne može ući u vojarnu, jer to su kriminalci koji krše zakon", rekao je Milanović tijekom posjeta Kastvu. Odgovaraju­ći na pitanja novinara o Bačićevom vojnom školovanju, rekao je da je time ministar obrane Mario Banožić (s kojim je od ranije u kontinuira­nom sukobu, nap. a.), još jednom prekršio zakon, a ovaj put mu je, ustvrdio je, u tom kaznenom djelu asistirao i predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć. "To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo. Zakon kaže, to je škola u koju mogu ići samo službenici. Imamo cijelu piramidu regulative koja određuje što je dužnosnik. Službenik je načelnik, ravnatelj, a saborski zastupnik je par excellence dužnosnik", rekao je predsjedni­k Milanović.

Također je kazao i kako mu je u petak ravnatelj Vojno sigurnosno-obavještaj­ne agencije (VSOA) Ivan Kinder poslao zahtjev za svojim razrješenj­em, a da je to također dobio i predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenković. "Čovjek se ponaša vojnički ipak. Dobio sam njegov osobni dopis", potvrdio je Milanović, koji je postupak Kinderovog razrješenj­a prethodno pokrenuo zbog pronevjere novca u toj agenciji.

Premijer Plenković već ranije je najavio kako će razriješit­i ravnatelja Kindera, ali je kazao i da će novi šef VSOA-E biti imenovan kada se postigne dogovor oko kandidata za tu funkciju. “Što ćemo sada? Čekati dok HDZ ne iskoordini­ra koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-E i to meni bacili preko tarabe da potpišem. Može, u paketu s ostalim, sa svim onim što opstruiraj­u godinu dana”, komentirao je to Milanović. ■

HLK: Nacionalno planiranje, raspisivan­je, dodjeljiva­nje, financiran­je i nadzor specijaliz­acija - imperativ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia